Site coolinaria.ro

Lucruri mai putin stiute despre cozonac


Lucruri mai putin stiute despre cozonac Cozonacul, cunoscut in afara drept paine dulce romaneasca, e facut de Paste in Bulgaria, Albania si Macedonia, iar in Romania, cu ocazia marilor sarbatori (Craciun, Paste, Cincizecime).
Corespondentul italian este panettone. Diferenta vizibila dintre acesta si preparatul nostru consta in forma.

Cozonacul se pregateste din: faina, drojdie, stafide, lapte, oua, zahar, sare si unt. In Bulgaria, in aluat se pune si coaja de rasa de lamaie. De altfel, si la noi in tara, in functie de regiune, pe lista de ingrediente mai sunt trecute: coaja rasa de portocale, esenta de vanilie, esenta de rom, nucile, alunele si rahatul.
Cel mai usor este sa-l cumperi pe acesta din urma. Daca, in schimb, ai mult timp la dispozitie, iti poti face tu rahat de casa. La final, inainte de a-l baga in cuptor, unele gospodine presara mac pe cozonac.

Mai exista, de asemenea, varianta de cozonac cu umplutura. Mixul e pregatit din: nuci, seminte de mac, esenta de rom, stafide si pudra de cacao. Se ia cate o lingura din compozitie, se intinde pe foaia de aluat, apoi se ruleaza, se sigileaza capetele si se pune in tava.

Originea cozonacului
Nu se stie cu exactitate originea cozonacului, dar se presupune ca prima reteta a aparut in Egiptul Antic. Probabil, atunci era indulcit cu miere de albine si umplut cu diverse seminte.
Tot egiptenii au construit si primele cuptoare, pentru coacerea painilor. Apoi, grecii au preluat reteta si au inclus pe lista ingredientelor si stafidele, mierea de albine si nucile. La greci, se numeste plakous.
De la acestia, cozonacul a trecut la romani si i-au fost adaugate fructele uscate. Aici, la inceput au existat doua variante: libum si placenta. Libum era o prajitura mica, oferita zeilor. Placenta, in schimb, era o reteta putin mai complexa, pregatita cu arahide, stafide si branza si servita cu vin dulce.

Prima reteta de cozonac din Marea Britanie apare intr-o carte de bucate editata din 1718. Tot aici scrie ca acest preparat trebuie dat la cuptor in forme lungi si inguste, lucru valabil inclusiv astazi. La jumatatea secolului al XIX-lea, francezii deja il introdusesera in meniu, la categoria desert.

Ti-am facut pofta? Atunci, la treaba! Uite 3 idei de retete de cozonac.

Prepararea unui cozonac pufos necesita putin mai mult efort, dar rezultatul e pe masura. Ce poate fi mai placut decat sa fii laudat de catre musafiri pentru acest desert asa delicios?
Si nu, nu e cazul sa te ingrijorezi ca silueta ta va resimti rasfatul sarbatorilor care se apropie. Pune in aplicare cateva sfaturi pentru mentinerea greutatii si sigur vei arata asa cum iti doresti.

Autor:  Alina Tibichi