Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru ingrosat supe si sosuri


Sfaturi pentru ingrosat supe si sosuri In modul de preparare al unor retete scrie clar ca trebuie sa folosesti faina sau amidon de porumb. Acestea sunt doua tipuri de agenti de ingrosare a preparatelor.

Daca, spre exemplu, vrei sa faci budinca de caramel, ai nevoie de zahar, lapte si amidon de porumb. Acesta din urma se pune in laptele care aproape ca fierbe, dupa care se amesteca in mod constant, pentru a nu se forma cocoloase, pana se ingroasa.
Astfel, lichidul capata o consistenta cremoasa si destul de solida, sa spunem.

Cum se ingroasa sosul cu faina
- in general, la fiecare 230 gr de sos potrivit de gros, se pun 2 linguri de faina amestecate cu cca 50 ml de apa rece;
- la fel de bine poti pune o lingura de amidon amestecata cu o lingura de apa rece;
- imediat dupa ce ai turnat apa, amesteca cu putere, ca sa nu se formeze cocoloase;
- dupa ce ai pus amidonul in mancarea ce trebuie ingrosata, gateste totul la foc mediu, pana incep sa apara bule la suprafata. Din acest moment mai trebuie sa lasi vasul pe foc maximum 2 minute;



- ca sa ingrosi supa, la 240 ml de lichid foloseste o lingurita jumatate de faina. Mai intai amestec-o pe aceasta cu de doua ori mai multa apa lichida sau supa, apoi pune totul in oala. Spre exemplu, daca ai aproape un litru de supa, iti trebuie 12 lingurite de faina amestecate cu 24 de lingurite de lichid. Lasa supa sa mai traga un clocot sau doua, vreo 10 minute, dupa care ia-o de pe foc.

Cum se ingroasa sosul cu amidon de porumb
- amidonul de porumb este un agent de ingrosare folosit foarte des;
- pentru ca are tendinta sa straluceasca atunci cand lichidul se ingroasa, e folosit mai mult pentru umpluturi de placinta si sosuri dulci;
- indiferent ca folosesti lichid fierbinte sau incalzesti amidonul odata cu acesta, regula e sa pui 1 lingura de amidon de porumb la fiecare 230 ml de lichid;

- ca sa faci sarlota, mixeaza amidonul de porumb cu zaharul, apoi pune laptele. Compozitia se gateste la foc mediu, amestecand in mod constant pana incepe sa se ingroase si apar bule la suprafata;
- daca amidonul de porumb trebuie pus in ceva fierbinte, cum ar fi in tigaia cu sos, mai intai se amesteca cu apa, apoi se pune in tigaie si se mixeaza pana ajunge la consistenta dorita;



- daca il pui direct in lichidul pe care vrei sa-l ingrosi, se va transforma in cocoloase;
- in afara de apa, ca sa-l amesteci, mai poti folosi supa sau vin;
- ai grija sa nu-l uiti pe foc. In caz contrar, sosul ingrosat va redeveni lichid;
- daca sosul pe care vrei sa-l ingrosi este acid, poti inlocui amidonul de porumb cu amidon obtinut din rizomii unor plante tropicale;
- nu folosi amidon din plante tropicale pentru a ingrosa un sos pe baza de lapte, pentru ca ii va da un gust neplacut.

Autor:  Alina Tibichi