Site coolinaria.ro

3 retete dulci pentru Craciun


3 retete dulci pentru Craciun Peste doar cateva zile va fi Craciunul. Bucurie si pentru cei mari, si pentru cei mici. Cadouri peste cadouri, urari de bine, vizite...

Arata-i lui Mos Craciun cat de mult te bucuri de venirea lui pregatindu-i ceva dulce.
Uite 3 retete ideale pentru sarbatorile de iarna:

1. Prajitura de Craciun
Ingrediente pentru aluat:
1 lingurita esenta de vanilie, 200 mg lapte condensat, 2 lingurite praf de copt, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 50 mg lapte praf, 4 linguri de pudra de cacao neindulcita, cca 110 ml suc de rodie proaspat, 230 gr unt, cca 280 gr faina alba, un pachet de fulgi de ciocolata semi-indulciti
Ingrediente pentru glazura de ciocolata: 240 gr zahar pudra, 25 gr pudra de cacao cernuta, 50 gr unt topit, 40 ml lapte rece

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Greseaza o tava de copt. Amesteca ingredientele pentru glazura si lasa compozitia deoparte.
Intr-un bol mai mare amesteca laptele condensat cu unt. Cand mixul devine pufos si cremos, adauga ciocolata si vanilia. Amesteca foarte bine, apoi pune sucul de rodie. Dupa ce ai omogenizat, presara si pudra de cacao.
Baga aluatul obtinut in cuptorul incins, pentru 45-60 de minute. Scoate-l apoi, lasa-l sa se raceasca, toarna glazura peste el si decoreaza-l dupa preferinte.

2. Fursecuri de Craciun
Ingrediente:
putina sare, 1/2 lingurita esenta de vanilie, cca 50 gr pudra de migdale, 230 gr unt la temperatura camerei, cca 120 gr zahar, cca 320 gr faina, cca 60 gr zahar pudra (pentru decor)



Mod de preparare
Mixeaza vanilia cu untul si zaharul. Amesteca sarea si faina si pune-le treptat peste compozitia cu unt. Usor, adauga si pudra de migdale. Omogenizeaza ca sa obtii aluat, apoi baga-l in frigider.
Dupa un sfert de ora, intinde-l pe masa infainata si decupeaza fursecuri. La final, pune-le pe toate intr-o tava gresata si baga-le in cuptorul incins la 180 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute sau pana cand incep sa se rumeneasca. Lasa-le sa se raceasca si presara zahar pudra.

3. Mic dejun pentru Craciun
Ingrediente pentru aluat:
250 ml lapte incalzit la 45 grade Celsius, 2 oua la temperatura camerei, cca 70 gr margarina topita, cca 170 gr faina pentru paine, 1 lingurita sare, cca 110 gr zahar alb, 2 1/2 lingurite drojdie pentru paine, cca 75 gr unt moale
Ingrediente pentru aroma: 200 gr zahar brun, 2 1/2 lingurite scortisoara
Ingrediente pentru crema: 1/2 lingurita esenta de vanilie, 1/8 lingurita de sare, cca 190 gr zahar pudra, cca 60 gr unt moale, 1 pachet crema de branza



Mod de preparare
Pune in masina de facut paine urmatoarele ingrediente, respectand ordinea: lapte, oua, margarina, faina, sare, zahar alb si drojdie. Da drumul masinii. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, pune-l pe o suprafata infainata, acopera-l si lasa-l asa in jur de 10 minute.
Intr-un bol mic, amesteca scortisoara cu zaharul brun. Ruleaza aluatul sub forma de dreptunghi. Greseaza-l cu 75 gr unt moale si presara din mixul de scortisoara si zahar. Ruleaza foaia si tai-o in 12. Pune cerculetele intr-o tava de copt, acopera-le si tine-le asa cam 30 de minute, pana aproape isi dubleaza volumul.
Intre timp, incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Cand au crescut suficient, baga rulourile in cuptor pentru un sfert de ora. Cat timp se coc, mixeaza esenta de vanilie cu crema de branza, sarea, untul ramas si cu zaharul pudra. Dupa ce ai scos rulourile din cuptor si s-au racit, decoreaza-le cu crema pregatita anterior.

Autor:  Alina Tibichi