Site coolinaria.ro

Cum se sarbatoreste Craciunul in Europa


Cum se sarbatoreste Craciunul in Europa Cate popoare exista, tot atatea obiceiuri de Craciun.
De aceea, uneori, visam sa ne petrecem sarbatorile de iarna in alte regiuni decat cea in care locuim.
Daca nu-ti permiti un concediu pe alte continente, uite cateva lucruri despre Craciunul european:

Austria
Sarbatoarea Sf. Nicolae marcheaza inceputul Craciunului. Sfantul, impreuna cu mai multe persoane deghizate in diavoli, le cere copiilor liste cu lucrurile bune si rele pe care le-au facut.
Cadourile de Craciun sunt deschise dupa cina din Ajun. Copiii asteapta pana aud sunetul unui clopotel, apoi intra in camera unde este bradul si desfac darurile.

Belgia
Despre Belgia s-ar putea spune ca are doi Mosi Craciuni: St. Niklaas si Pere Noel. Daca St. Niklaas are in grija jumatatea nordica a tarii, mai exact copiii vorbitori de germana, al doilea merge la cei care vorbesc limba regiunii Wallonia, si nu o data, ci de doua ori. Mai intai, pe 4 decembrie, ca sa afle cine a fost cuminte si cine a fost obraznic, apoi pe 6 decembrie, ca sa imparta cadouri celor cuminti.

Cehia
Sarbatoarea Craciunului incepe pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae, si se incheie cu vizita celor trei magi. Se crede ca, daca o fata pune o crenguta de cires in apa si infloreste pana in Ajunul Craciunului, se va casatori in anul urmator.
La miezul noptii, spre prima zi de Craciun, majoritatea locuitorilor iau parte la Sfanta Liturghie. Sarbatoarea tine trei zile, ca la noi. Cehii pregatesc si servesc cu aceasta ocazie o supa din icre.



Danemarca
Se presupune ca este Craciun atunci cand Nisse, un elf rautacios, are voie sa se distreze. El traieste in podurile fermelor vechi si se amuza jucand diverse farse. Ca sa se potoleasca putin, in Ajun, primeste budinca de orez sau pasat de ovaz. De obicei, este bun si saritor cand e vorba de copii.
Ajunul Craciunului incepe cu budinca de orez, cu o moneda magica in ea. Cine o gaseste, primeste un cadou.
Odinioara, persoanele avute umpleau farfurii cu biscuiti si fructe si le daruiau servitorilor. Intrucat acest lucru se facea cu ocazia marilor sarbatori, farfuriile erau considerate un fel de cadou.
Bradul de Craciun este decorat cu figurine din paie, iar copiii nu au voie sa-l vada pana in seara de Ajun.
Mancare traditionala: varza rosie, gasca umplute cu prune, budinca cu orez si scortisoara (Grod).

Irlanda
Craciunul incepe pe 24 decembrie si tine pana pe 6 ianuarie, zi despre care se spune ca este "Craciunul mic". Irlandezii pun in ferestre lumanari aprinse, de obicei rosii.
Femeile irlandeze gatesc cate o prajitura cu seminte pentru fiecare persoana din casa, precum si trei budinci (una pentru Craciun, una pentru Anul Nou, iar ultima pentru Boboteaza).
Dupa masa din Ajunul Craciunului, painea si laptele care au ramas sunt lasate afara, langa usa, ca simbol al ospitalitatii.



Iugoslavia
Copiii din Iugoslavia celebreaza a doua duminica inainte de Craciun drept Ziua Mamei. Atunci ei isi pacalesc mamele si le leaga de scaune, apoi cer plata ca sa le elibereze. Procedeaza la fel dupa o saptamana, de data aceasta cu tatii.
Locuitorii din sate considera ca aduce ghinion bradul ars de Craciun, de aceea stau de paza toata noaptea pentru a nu se intampla asa ceva.
De Craciun, ei mananca chestnitsa, o prajitura cu o moneda de argint sau aur in interior. Se spune ca cine o gaseste va fi norocos tot anul.
Friptura de porc, pregatita cu aceasta ocazie, trebuie sa fie "sculptata" intr-un mod aparte, dupa vechi traditii.

Scotia
In ziua de Craciun, scotienii fac adesea focuri si danseaza in jmurul lor. Ca sa respecte traditia, mananca Bannock, o prajitura facuta din ovaz.

Autor:  Alina Tibichi