Site coolinaria.ro

3 retete de Sarbatori cu carne de porc


3 retete de Sarbatori cu carne de porc Pentru Sarbatorile de iarna, gospodinele de la noi pregatesc tot felul de retete cu carne de porc, absolut delicioase. Parca cele facute cu ocazia Craciunului si Revelionului sunt cele mai gustoase.
Uite trei retete pe care trebuie sa le incerci neaparat:

1. Sarmale cu carne de porc
Ingrediente:
3 linguri de orez, 2 cepe, 1-2 felii de paine inmuiata in apa, 2 linguri ulei de masline, sare, piper negru proaspat macinat, pasta de rosii, smantana, 2 verze, cca 750 gr carne tocata (amesteca de vita cu porc).

Mod de preparare
Amesteca jumatate din ceapa tocata fin cu carnea, painea, orezul spalat, piperul si sarea. Ca sa fie o compozitie mai moale, pune 2-3 linguri de apa. Desfa foile de varza, spala-le si scurge-le bine. Daca varza e proaspata, opareste-o 20-30 de secunde.
Pastreaza putina varza proaspata si toac-o. Umple fiecare foaie de varza cu cate o lingura sau mai mult din compozitia pregatita, dupa care rasuceste-o.
Pune un strat de varza tocata intr-o oala antiaderenta, apoi restul de ceapa tocata, mai mult de jumatate din pasta de rosii si uleiul de masline. Asaza sarmalele in straturi si adauga restul de pasta. Toarna apa cat sa le acoperi si presara piper.
Trebuie sa fiarba la foc mic, in jur de 45 de minute. Mai toarna apa din cand in cand pentru a fi in continuare acoperite. Incinge cuptorul la 190 de grade Celsius si baga oala pentru 10-15 minute. Sarmalele se servesc cu smantana si mamaliguta calda.



2. Leberwurst
Ingrediente:
500 gr ficat de porc, 300 gr carne de vitel, 2 kg de burta de porc, 250 gr ceapa, 60 gr sare, 3 linguri de piper alb, 1 lingura de maghiran, 1 lingurita nucsoara, 1 lingurita ghimbir, 1 lingurita scortisoara, 460 ml apa clocotinda, 2 lingurite de ardei rosu.

Mod de preparare
Fierbe burta de porc cam 70 de minute, iar ficatul si carnea de vitel, 5 minute. Soteaza ceapa, apoi pune carnea, sarea, condimentele si apa. Amesteca bine. Umple carnatii cu aceasta compozitie, sigiland bine capetele. Pune lebervurstii in apa, la 80 de grade, si lasa-i sa ajunga la 100 de grade Celsius. Dupa 60 de minute sunt gata.



3. Toba
Ingrediente:
organe de la un porc (ficat, rinichi, inima, limba, urechi), cap de porc, stomac de porc, piper, sare, 4 frunze de dafin.

Mod de preparare
Spala foarte bine organele de porc, curata-le, apoi cufunda-le in 3 parti apa - 1 parte otet pentru 10-15 minute, ca sa scoti mirosul din ele. Pune-le la fiert. Capul de porc se pune si el la fiert, dar separat. Cand e gata, se da la rece, cu tot cu zeama.
Organele fierte si racite se taie mai marunt si se amesteca cu capul de porc dezosat. Compozitia obtinuta se potriveste de piper si sare si se pune in stomacul de porc. Apoi se toarna din zeama in care a fiert capul, pana se umple. Se coase si se pune la fiert pentru 20 de minute, in apa clocotinda. Dupa aceea se scoate, se pune pe un platou si se aseaza deasupra ceva greu, pentru ca toba sa poata fi feliata usor inainte de servire.

Autor:  Alina Tibichi