Site coolinaria.ro

Superstitii la masa de Revelion


Superstitii la masa de Revelion Peste tot in lume, masa de Revelion consta nu doar in retete care mai de care mai interesante, ci si in traditii si superstitii.
In centrul atentiei, cu o asemenea ocazie, sunt prosperitatea, sanatatea si norocul.
In functie de alimentele consumate, vom fi mai mult sau mai putin norocosi. Cel putin asa se crede...

Ce se pune pe masa in SUA
In sud-estul SUA, de pe masa dintre ani nu lipseste fasolea pestrita. De ce tocmai acest sortiment? Se spune ca forma ei duce cu gandul la prosperitate si simbolizeaza banii.
Alte legume aducatoare de noroc:
- linte. Reprezinta norocul si bunastarea financiara;
- varza. Frunzele de varza simbolizeaza bancnotele;
- varza kale. Are culoarea banilor americani;
- varza acra. Locuitorii din Pennsylvania o percep drept aducatoare de bogatie;
- in sud, pe masa se mai pun si turte de malai, tot pentru noroc.



Fructe pentru masa de Revelion
- rodie. Simbolizeaza fertilitatea si abundenta. Totusi, acest lucru poate fi de bine sau de rau. Depinde de la caz la caz;
- citrice. In mandarina, cuvintele "portocala" si "tangerine" suna destul de apropiat cu "bunastare" si "noroc";
- struguri. Ca sa ai un an usor si prosper, mananca 12 boabe de struguri. Locuitorii din Peru considera ca al 13-lea bob e un fel de extra asigurare.
Conform acestei traditii spaniole, cele 12 boabe reprezinta lunile anului. Daca sunt dulci, atunci si lunile aferente vor fi de bun augur.

Nu uita de:
- taitei. Ai grija sa-i mananci intregi, nu rupti (lungimea lor sugereaza durata de viata);
- prajituri in forma de inel sau pregatite in forme rotunde;
- clatite (la francezi);
- gogoasa in forma de inel (la olandezi);
- lasagna (la sicilieni). Aceasta reteta e considerata aducatoare de noroc, atat timp cat nu e pregatita cu macaroane;
- Cotechino con lenticchie. Este o reteta cu specific italian, constand in carnaciori de porc si linte. E simbol al abundentei (datorita grasimii din carne) si al banilor.



Ce nu e bine sa mancam de Revelion
Unele persoane considera ca, in noaptea dintre ani, nu se mananca nimic alb, intrucat aceasta culoare reprezinta moartea. De altfel, este culoarea de doliu in China.
Alte persoane evita retetele pregatite cu carne de pui sau cu carne de la orice alte zburatoare intrucat sugereaza ideea ca norocul "zboara".
La fel, nu se consuma peste intrucat se crede ca, asa cum aluneca el prin apa, asa iti "aluneca" norocul din casa.
Pe de alta parte, puiul intreg e considerat aducator de noroc in timpul Anului Nou Chinezesc, sugerand ideea de unitate, familie si prosperitate.
Se mai spune, de asemenea, ca e bine sa lasam ceva in farfurie, pentru ca, in anul ce vine, sa avem tot timpul de-ale gurii.

Meniul din prima zi a anului
La micul dejun din prima zi a anului, mananca gogosi sau clatite si bea un smoothie de rodie si fructe de padure.
La pranz si la cina, serveste un bufet din:
- friptura de porc / sunca;
- supa de legume cu sunca (linte, varza, fasole pestrita);
- mancare cu taitei;
- varza gatita cu bacon sau bucati de carne de porc;
- salata de citrice (cum ar fi din grepfrut cu avocado);
Desertul trebuie sa fie format dintr-o budinca de orez, cu o migdala in interior, sau dintr-o prajitura de portocale rasturnata.

Autor:  Alina Tibichi