Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut polenta


Sfaturi pentru facut polenta Polenta este un fel de budinca din malai, originara din nordul Italiei, similara cu mamaliga.
Pana sa ajunga porumbul in Europa, reteta se pregatea din alte produse cu amidon (castane, mei, secara alba, naut).

De ce sa incerci o reteta de polenta? Pentru ca iti trebuie doar trei ingrediente (apa, sare, malai), iar daca nu ai unul din ele prin casa, il poti inlocui. Spre exemplu, in loc de apa rece si sare, poti pune mix de supa si vin alb.
Ca sa faci polenta pentru micul dejun sau pentru desert, foloseste lapte in loc de apa, iar dupa ce s-a racit, prajeste-o in tigaie si serveste-o cu zahar pudra.

Sfaturi de la gospodine
- foloseste faina mai grunjoasa sau special pentru polenta;
- cumpara malai cat mai galben, ca sa arate mai bine;
- important este sa fiarba la foc mic, ca sa nu se arda;
- pentru savoare, inlocuieste apa cu supa de pui (nu cubulete, ci efectiv supa de pui);
- ca sa amesteci in polenta, foloseste o lingura de lemn;
- dupa ce ai luat polenta de pe foc, amestec-o cu 2 linguri de busuioc proaspat sau patrunjel ori cu o lingurita de oregano;
- daca vrei sa o amesteci cu parmezan / cheddar / feta / branza de capra, redu cantitatea de sare;
- micsoreaza la inceput cantitatea de sare, iar inainte de a o lua de pe foc, amestec-o cu 2 linguri de unt sarat / prosciutto / sunca / bacon.



Reteta de polenta
Pune cca 600 ml de apa intr-un vas, la foc mediu spre mare. Daca e malai fin, nu mai grunjos, pune cca 700 ml. Pana incepe sa fiarba, amesteca separat 200 gr de malai grunjos cu o lingurita de sare, adauga 230 ml de apa rece si bate totul cu un tel. Astfel, nu se vor forma cocoloase atunci cand pui faina in apa fierbinte.
Cand incepe sa clocoteasca lichidul, adauga treptat mixul pregatit anterior, amestecand constant pana incepe sa fiarba din nou. Redu focul la mediu spre scazut. In functie de textura dorita, polenta mai trebuie gatita 25-30 de minute.

Desert cu polenta
Pregateste polenta ca de obicei, apoi las-o la racit cam o ora. Cand s-a intarit suficient, bag-o pentru 25 de minute in cuptorul incins la 170 de grade Celsius. Scoate-o pe un gratar, iar dupa 5 minute tai-o cu un cutit ascutit. O poti consuma simpla sau cu zahar pudra.

Autor:  Alina Tibichi