Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit homar


Sfaturi pentru gatit homar Stiai ca... homarul are cea mai dulce carne din topul celor 3 crustacee cel mai des consumate? Inaintea lui sunt crabii si crevetii.

De ce e dulce carnea de homar? Pentru ca are un continut ridicat de glicogen, un polizaharid care e convertit in glucoza.

Sfaturi pentru alegerea celui mai bun homar
- daca daca vrei un homar viu, asigura-te ca, intr-adevar, e viu si vioi. Chiar si asa, nu ai de unde sa stii sigur cat e de proaspat;
- poate fi tinut in acvariu 2-3 saptamani, dar creste mai putin, din cauza spatiului redus in care se misca;
- cand iti alegi un homar, ridica-l putin. Coada ar trebui imediat sa se incolaceasca sub corp. La fel trebuie sa se intample daca tragi de ea;
- odata ce homarul a murit, enzimele din tractul digestiv incep sa descompuna carnea. Asadar, acesta e motivul pentru care trebuie sa fie foarte proaspat;
- cel mai bun homar ca pret il gasesti primavara si vara;
- daca vrei sa-ti cumperi homar gatit, uita-te sa aiba ochi stralucitori, carne ferma, aroma placuta si o coada ondulata. Asta inseamna ca a fost viu atunci cand a fost pus la gatit.

Sfaturi pentru depozitarea homarului
- viu, traieste intr-un acvariu cu apa sarata 3-5 zile;
- dupa ce ai luat un homar viu, baga-l acoperit in frigider si gateste-l in 12-18 ore cel mult;
- nu-l tine la temperatura camerei mai mult de 30 de minute;
- nu pune niciodata un homar viu in apa proaspata;
- homarul gatit se tine in frigider si trebuie consumat in cel mult doua zile;
- ca sa ingheti un homar, pune-l intr-o punga de plastic, scoate pe cat posibil tot aerul din ea, sigileaz-o si bag-o in congelator;
- ideal este sa congelezi homarul in apa sarata (cca 230 ml lichid + 1 lingurita de sare);
- homarul congelat trebuie mancat cam intr-o luna.

Sfaturi de la gospodine
- carnea de pe clestele mai mic este mai moale, mai dulce si mai suculenta. In schimb, cea de pe clestele mai mare, nu; - nu indeparta elasticul de pe clestii homarului pana cand acesta nu e mort. In caz contrar, posibil sa-ti prinda si raneasca degetele;
- daca vrei sa folosesti homar gatit congelat, nu-l dezgheta, pentru ca isi va pierde din savoare. Pune-l in mancare la final si tine-l asa pana se incalzeste suficient;
- nu arunca apa in care a fiert homarul. Intrucat e aromata, o poti folosi drept baza pentru supe;
- cu cat sta mai mult in congelator, cu atat se diminueaza gustul dulce;
- daca e gatit mai mult timp decat trebuie, carnea se intareste (exact ca la creveti). Asadar, imediat ce culoarea devine opaca, homarul trebuie indepartat de foc.



Cum sa omori homarul
Dovezile stiintifice au aratat ca homarul nu are sistem nervos central sau scoarta cerebrala, deci nu simte durerea. Si totusi, multe persoane prefera sa omoare homarul inainte de a-l gati.
Metoda 1: baga-l in congelator cu o ora inainte de a-l face mancare.
Metoda 2: strapunge-l cu un cutit ascutit, chiar in spatele ochilor, si trage in jos.
Metoda 3: pune-l intr-o oala cu apa rece si lasa-l sa inceapa sa fiarba.

Cum se fierbe homarul?
Poti pune homarul in apa rece, dar abia cand incepe sa fiarba poti cronometra. Asigura-te ca oala e suficient de mare, pentru ca homarul sa se cufunde. Dupa ce a fiert, strapunge-i capul pentru a iesi toata apa din el.

Cum faci diferenta intre femela si mascul?
- mustatile masculului sunt aspre, iar coada e mai lata;
- mustatile femelei sunt mai moi.

Incearca un delicios homar la cuptor.

Autor:  Alina Tibichi