Site coolinaria.ro

Tendinte gastronomice in 2014


Tendinte gastronomice in 2014 Asa cum, la inceputul fiecarui an, moda se schimba, aparand tot felul de tendinte, la fel este si in gastronomie.

Aparitia acestora are legatura directa cu analiza vietii consumatorului de rand, cu schimbarile de mediu si cu initiativele unor bloggeri culinari sau ale unor bucatari renumiti.

Daca in 2013, s-a pus accent pe mixul de alimente naturale, in 2014 se vor continua lucrurile incepute anul trecut, in principal.
Iata cateva dintre cele mai importante tendinte culinare ale anului 2014:

1. Produse de pe plan local
Din cate se pare, consumatorii se vor orienta si mai mult spre piata locala, profitand de produsele gasite. Fructe, legume, carne, peste, toate vor fi cumparate mai des de la producatorii locali decat de la supermarketuri. Un motiv ar fi grija pentru mediu; altul, alimentele de pe plan local sunt mai proaspete si au gust mai bun.
In plus, pe oameni incepe sa-i intereseze mai mult de unde anume provin produsele. Cu alte cuvinte, vor manifesta un interes sporit pentru a afla cum anume sunt cultivate fructele si legumele sau cum sunt crescute animalele si in ce conditii sunt sacrificate.

2. Umami
Al cincilea gust (dupa dulce, sare, acru si amar) castiga teren. Daca pana anul trecut, sa spunem, era o mai mult o notiune decat un lucru palpabil, se pare ca bucatarii vor pune mai mult accent pe el acum.

3. Meniu vegetarian
Se va regasi in mai multe localuri decat in 2013. Din cauza conditiilor in care sunt crescute animalele, a problemelor mai grave de sanatate sau din dorinta de a avea o alimentatie mai sanatoasa, din ce in ce mai multe persoane aleg meniuri vegetariene. Pentru a nu avea de pierdut, localurile se vor reorienta si spre acestea.


4. Alimentatia copiilor
Din cate se preconizeaza, va fi mai sanatoasa ca pana acum. Foarte posibil ca acest lucru sa se datoreze produselor luate de pe plan local. Principala problema pentru care se cauta o solutie o constituie obezitatea. Intrucat multi copii cantaresc mult mai mult decat ar trebui la varsta lor, se cauta solutii in ceea ce priveste alimentatia

5. Fara gluten
Bucataria fara gluten este unul din cele 5 trenduri gastronomice identificate de Asociatia Nationala a Restaurantelor din SUA. De asemenea, va exista si tendinta de a alege cereale cu super-nutrienti, cum sunt este quinoa.
Si pentru ca tot vorbeam de trenduri 2014, incearca o reteta de madlene sarate cu feta si rosii uscate (fara gluten).

6. Inghetata instant
Se pare ca americanii se vor bucura de inghetate pregatite chiar in fata lor. Cu alte cuvinte, prepararea lor va fi la vedere. Bineinteles, acest lucru trebuie efectuat intr-un anumit mediu.


7. Consum mare de nuci
Se recomanda un consum mai mare datorita faptului ca au multe proteine si sunt o sursa de energie. Din cate se pare, se mizeaza pe ideea ca sunt benefice pentru sistemul cardiovascular tocmai pentru ca multe persoane au probleme de sanatate foarte grave.

8. Pizza de calitate mai buna
Gata cu retetele sarace in nutrienti! Multe localuri isi vor dezvolta francizele si vor pune accent pe ingrediente mai bune.

9. Fara mancare aruncata!
Pentru ca statisticile sunt ingrijoratoare in ceea ce priveste mancarea aruncata la gunoi pe toata planeta, bucatarii si nu numai recomanda o gatire rationala si cumparaturi efectuate conform unei liste. Deci fara resturi de mancare aruncate.

10. Ceai
O fi apa cel mai consumat lichid din lume, dar ceaiul vine cu putere din lume. Cel putin asa se spune.
In sezonul rece este ideal un ceai verde cu citrice si miere. Pregateste-ti si tu o ceasca!

Autor:  Alina Tibichi