Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut taitei de casa


Sfaturi pentru facut taitei de casa Cel mai bun bors se face cu carne de la tara si cu taitei de casa. Cand ingredientele sunt din curtea ta, stii ca mananci fara aditivi alimentari.

Rezerva-ti o jumatate de ora intr-o sambata si pregateste-ti o portie de taitei. Mai mult ca sigur, ingredientele deja le ai prin bucatarie.
Uite cateva lucruri despre taiteii de casa:

Bine de stiut
- la inceput, cand amesteci faina cu ouale, ti se va parea ca nu se omogenizeaza;
- grosimea foii de aluat depinde de fiecare. Taiteii pot fi foarte subtiri sau mai grosi;
- taiteii de casa pot fi folositi imediat (in supe si ciorbe) sau pusi la uscat si utilizati mai tarziu;
- nu pune taiteii in frigider, pentru ca nu se vor usca. Daca, totusi, nu ai alt loc pentru ei, lasa-i 2 ore sa se usuce intr-un loc in care aerul circula destul de mult, apoi baga-i intr-o punga, sigileaz-o si pune-o in frigider;

- depozitati intr-o punga inchisa ermetic, la temperatura camerei, sunt numai buni de folosit dupa 2-3 saptamani;
- timpul de gatire al taiteilor variaza in functie de grosimea lor;
- ca sa-i bagi in congelator, usuca-i cel putin o ora, dupa care pune-i intr-o punga sau cutie. Astfel rezista pana la 8 luni;
- ca sa le dai alt gust, mai pune maghiran, tarhon, salvie.



Reteta de taitei de casa
Ingrediente:
2 oua mari, 1/2 lingurita sare de mare, o lingura de ulei vegetal sau ulei de masline, 250 gr faina, 125 ml apa
Mod de preparare
Bate ouale spuma. Pune faina intr-un bol, fa o gaura in mijloc si pune ouale, sarea, uleiul si apa. Amesteca bine, apoi framanta aluatul cu mainile. Glutenul care se dezvolta in timpul framantatului ofera taiteilor textura pufoasa, dar consistenta.
Odata format si omogenizat, pune-l pe masa infainata. Framanta-l si acolo cam 5-10 minute, pana cand se intareste, dar e pufos, totusi. Asta depinde de faina, umiditate si puterea si viteza cu care framanti. Acopera-l cu o folie alimentara si da-l la rece cel putin 30 de minute sau lasa-l peste noapte. Astfel, particulele de gluten se "odihnesc" si nu se vor desface a doua zi.
Taie aluatul in parti egale. Trece cu sucitorul peste fiecare, ca sa obtii o foaie nu foarte groasa. Cu ajutorul unui cutit mai ascutit, taie-l fasii. Dimensiunea si lungimea le stabilesti tot tu. Pune taiteii pe un gratar, sa se usuce, intr-un loc care permite circulatia aerului.

Iar dupa ce ti-ai facut o rezerva de taitei de casa, este imposibil sa nu incerci si o reteta in care sa-i incluzi. Pentru ca, dupa mesele copioase de sarbatori, nu prea merg mancarurile cu carne, iti recomand varza cu taitei de casa.

Autor:  Alina Tibichi