Site coolinaria.ro

3 retete de nuga


3 retete de nuga Unul din deserturile copilariei noastre este, cu siguranta, nuga. Chiar daca ne murdaream cu pasta alba sau aveam degetele lipicioase, nu renuntam sub nici o forma la ea.

Acum, in comert, se gaseste inclusiv nuga roz. Bineinteles, sunt folositi coloranti artificiali, daunatori organismului uman. Tocmai de aceea este bine sa consumam ceea ce gatim in casa.

Nu ai facut niciodata nuga? Uite aici trei retete. Sunt simple, nu necesita cine stie ce, dar iti garanteaza o mini prajitura delicioasa.

1. Nuga cu fistic
Timp total: 60 de minute
Ingrediente: 1 albus, 2 linguri miere de albine, 2 linguri apa, 1 lingurita glucoza lichida, 320 gr zahar extrafin, 60 gr fistic prajit.
Mod de preparare
Tapeteaza o tava de copt cu hartie de orez. Bate spuma albusul. Amesteca glucoza cu apa, miere de albine si zahar, la foc mic. Cand compozitia parca incepe sa crape, adica dupa 3-5 minute, indeparteaza de caldura. In timp ce bati, adauga treptat siropul.
Opreste-te cand compozitia devine stralucitoare. Pune atunci fisticul si muta compozitia in tava. Acopera cu alta hartie de orez, iar deasupra aseaza ceva mai usor. Lasa asa, ca sa se raceasca nuga, dupa care taie in patratele, impacheteaza in hartie cerata si pune in cutii inchise etans.



2. Nuga cu nuci si fructe uscate
Timp total: 30 de minute
Ingrediente: putina sare, 1 albus mare (la temperatura camerei), spray anti-aderent pentru gatit, 100 gr zahar, cca 100 gr miere de albine, 100 gr nuci prajite, 75 gr fructe uscate, dupa preferinte.
Mod de preparare
Tapeteaza cu hartie o tava de copt, apoi pulverizeaza spray de gatit. La foc mediu, amesteca mierea de albine cu 2 linguri de apa si cu zahar, pana se dizolva acesta din urma. Mareste temperatura si fierbe compozitia pana cand ajunge la 140 de grade Celsius, adica in jur de 3-5 minute.
Simultan, mixeaza albusul cu sarea. Cand incepe sa se formeze spuma, adauga treptat siropul fierbinte. Mixeaza pana cand compozitia de bezele e consistenta si s-a racit usor, adica vreo 10-12 minute. Adauga nucile si fructele uscate. Daca vrei, poti pune si chipsuri de ciocolata. Amesteca pentru a se distribui uniform.
Intinde un strat de compozitie in tava, acopera cu o foaie de pergament gresata cu spray, apoi restul de nuga. Lasa deoparte cel putin 2 ore. Intr-o cutie inchisa etans rezista pana la o saptamana.



3. Nuga cu vanilie
Timp total: 60 de minute
Ingrediente: 1 lingura amidon de porumb, 2 albusuri, cca 250 gr zahar, cca 200 ml sirop de porumb colorat, cca 100 ml apa, 1 lingurita de vanilie, cca 100 gr migdale prajite.
Mod de preparare
Tapeteaza o tava cu hartie de copt. Pune putin amidon in ea. Las-o deoparte.
Amesteca, pe foc, zahar cu 1 lingura de amidon, apoi pune siropul si apa. Omogenizeaza, acopera si da focul la mediu spre mare, ca sa fiarba. Amesteca in mod constant cu o lingura de lemn pentru ca zaharul sa se topeasca. Tine pe foc pana cand termometrul va arata 140 de grade Celsius, adica 20-25 de minute. Atunci indeparteaza vasul de caldura si bate spuma albusurile. Treptat, toarna mixul fierbinte peste albusuri si continua mixarea la viteza mare. Dupa 3 minute adauga vanilia. Continua sa mixezi pana cand compozitia e foarte groasa si mai putin stralucitoare. Pune atunci migdalele prajite si imediat asaza totul in tava. Cat timp nuga este calda, traseaza mici patrate pe ea. Apoi, cand s-a intarit, tai-o si inveleste-o in folie.
Daca vrei o nuga neagra, inlocuieste migdalele cu nuci negre tocate.

Autor:  Alina Tibichi