Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru incepatori: prepararea unui cozonac pufos


Sfaturi pentru incepatori: prepararea unui cozonac pufos Ce ar insemna Pastele sau Craciunul fara mirosul de cozonac cald si aromat in casa ? Daca nu ai mai facut pana acum un cozonac iti prezint o serie de sfaturi pe care e bine sa le respecti daca vrei sa prepari un cozonac pufos:
In bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie deloc curent Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte). Le poti scoate din frigider chiar cu o seara inainte.

Nu opari drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinti. Nu pune prea multa faina; adauga cate putina si framanta bine de fiecare data. Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait si elastic, dar sa nu se lipeasca de vas sau de maini. Ca sa obtii un rezultat foarte bun trebuie sa framanti aluatul foarte bine, timp de 30 de minute. Se spune ca pentru fiecare kg de faina ar trebui sa framantati 30 de minute.

Lasa aluatul in castronul in care l-ai framantat, il acoperi cu un prosopel curat si il pui la dospit intr-un loc caldut. Il lasi la dospit timp de 1 ora.

O regula de aur a gospodinelor spune ca usa cuptorului nu se deschide sub nici o forma in primele 15 minute de coacere a unui aluat. Altfel, cozonacul va "da inapoi" si toata munca depusa va fi zadarnica. Cozonacul se coace la foc mic, timp de o ora. Cand e copt, se dezlipeste de peretii tavii.

Pentru a obtine un cozonac lucios trebuie sa preparam un simplu sirop de zahar (apa si zahar tos) si sa ungem cozonacul cu acesta, imediat ce-l scoatem din cuptor.

Cozonacii copti ies mai usor din forme daca, dupa ce sunt scosi din cuptor, se pun cateva clipe pe un stergar inmuiat in apa rece.

Ca sa ramana pufos si imbietor, cozonacul trebuie lasat sa se raceasca bine, dupa care se pastreaza intr-un saculet de panza de bumbac dar nu "in picioare", ci "pe o parte". Dupa taiere poate fi invelit in folie de aluminiu.

Foarte important este sa te apuci de treaba de dimineata pentru a lasa aluatul sa dospeasca bine.

Autor:  Simona Stefanuca