Site coolinaria.ro

Cum se face pandispanul? Trucuri de pus in practica


Cum se face pandispanul? Trucuri de pus in practica Pandispanul este unul dintre cele mai usoare deserturi de facut. Ba si intr-un timp destul de scurt.

Pentru reteta ai nevoie de: 8 oua separate, 190 gr zahar, 95 gr faina, 55 gr amidon de porumb, 45 gr unt topit, extract de vanilie.
Nu ai facut niciodata pandispan? Uite cat de usor il poti prepara:

Pas 1: Incinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Pas 2: Mixeaza galbenusurile ca sa obtii o compozitie cremoasa. Dupa vreun minut, adauga 2 linguri de zahar. Continua sa le amesteci cu ajutorul unui mixer. Cand totul capata o textura consistenta si si-a dublat volumul, transfera totul intr-un castron.

Pas 3: Spala bolul mixerului si bate spuma albusurile. Este foarte important ca acestea sa nu fie expuse la nici un fel de grasime. In caz contrar, nu se vor transforma in spuma asa cum trebuie. Cand incep sa devina mai pufoase, adauga treptat zaharul ramas si extractul de vanilie. Compozitia e gata in momentul in care nu se desprinde de pe paletele mixerului, desi nu e chiar solida.



Pas 4: Pune galbenusurile peste albusuri si omogenizeaza cu o spatula. Ai grija sa nu amesteci mai mult decat trebuie.
Pas 5: Amesteca amidonul de porumb cu faina intr-o sita, dupa care pune totul peste oua. Omogenizeaza. Astfel, pandispanul tau va fi pufos si usor aerat. Incorporeaza si untul.
Pas 6: Compozitia obtinuta pune-o intr-o tava usor gresata si da-o la cuptor pentru 30 de minute. Inainte de aceasta insa, agita usor tava. De ce? In acest fel, elimini golurile de aer din mix.

Pas 7: Dupa aproximativ o jumatate de ora verifica sa vezi daca s-a copt. Cum? Facand testul scobitorii.
Pas 8: Scoate pandispanul din cuptor, dar lasa-l sa se raceasca in tava. Apoi baga un cutit ascutit intre el si tava, ca sa-l desprinzi mai usor.

Aceasta este reteta de baza. Daca vrei ceva si mai bun, pregateste-ti un pandispan cu pere sau un pandispan cu visine (asta daca fie le cumperi congelate, fie ti-ai facut rezerve asta-vara).
De asemenea, poti face si un tort. Prepara pandispanul dupa reteta clasica, apoi imparte-l (cu ajutorul unui fir de taiat blatul) si umple-l cu diverse creme. Pentru topping pot folosi fructe de tot felul, inclusiv glazurate, ciocolata alba / neagra rasa, nuci etc.

Bine de stiut
- faina trebuie sa fie cernuta pentru ca pandispanul sa fie cat mai pufos;
- in momentul in care le separi, ouale trebuie sa fie la temperatura camerei;
- cuptorul nu se deschide absolut deloc in timpul coacerii. In caz contrar, tot ce e posibil ca pandispanul sa piarda din volum.

Autor:  Alina Tibichi