Site coolinaria.ro

Dieta de detoxifiere a lunii ianuarie


Dieta de detoxifiere a lunii ianuarie Suntem la mijlocul lunii ianuarie. Gata cu sarbatorile si mesele copioase!
Pentru ca tot e inceput de an, hai sa facem o curatenie interioara. Din cand in cand, organismul are nevoie de o cura de detoxifiere, pentru a functiona mai bine.
Toxinele se aduna inevitabil, iar ca sa nu avem cine stie ce probleme de sanatate, se recomanda o anumita alimentatie pentru stimularea eliminarii lor.

Obiectiv: Eliminarea toxinelor acumulate din toamna incoace, imbunatatirea circulatiei sangelui si a starii generale, stimularea digestiei etc.
Atata timp cat colesterolul este la un nivel bun, tii sub control consumul de grasimi si te alimentezi cu vitamine si minerale, ficatul tau nu va avea de suferit.

Despre dieta de detoxifiere a lunii ianuarie
- poate dura intre 3 si 21 de zile;
- intareste sistemul imunitar. Asadar, adio raceli si gripe!
- poate preveni imbatranirea prematura;
- cuprinde alimente cu un continut ridicat de antioxidanti si acizi grasi sanatosi (nuci, seminte de susan, migdale, seminte de chia, seminte de floarea-soarelui, ulei de cocos, ulei de avocado, ulei extravirgin de masline – presat la rece etc.);
- ca mai intotdeauna, e necesar sa bei minimum 8 pahare de apa zilnic. Astfel, digestia se face mai repede, iar stomacul si intestinele sunt curatate de toxine.



Alimente permise: fructe proaspete, fructe uscate neindulcite, suc de fructe naturale neindulcit, broccli, sfecla rosie, conopida, ceapa, usturoi, mazare verde, orez brun, linte etc.
Bauturi permise: apa, ceai verde, ceai de lamaie, lapte de cocos proaspat, ceai de ierburi.

Nu uita de:
- clementine. Contin 60% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Fierul asociat cu aceasta este absorbit mai usor de catre organism;
- varza Kale. Are: fier, calciu, potasiu, vitaminele A si C;
- morcovi. Cca 200 gr de morcovi tocati inseamna mai mult de 400% din doza zilnica recomandata de vitamina A. Spre exemplu, poti pregati un piure de morcovi cu mere;
- varza de Bruxelles. Contine multe fibre si putine calorii. Soteaz-o si amestec-o cu usturoi si putin ulei de masline;
- grepfrut. Scade colesterolul. Contine multa apa. Asadar, te hidrateaza;
- radacina de patrunjel. E perfecta intr-un piure simplu, fiind si o sursa de: vitamina C, potasiu si fibre.

In prima faza, elimina din regimul alimentar zilnic cafeina, alcoolul si medicamentele (pastreaza doar ce este absolut necesar).
In a doua faza, daca respecti regulile, nu faci decat sa elimini toxinele. Ce se intampla in cazul in care acestea sunt pastrate in corp? Sunt reabsorbite, iar asta inseamna grasimi acumulate si exces de apa.

Autor:  Alina Tibichi