Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit quinoa


Sfaturi pentru gatit quinoa In Peru, quinoa e cunoscuta drept orez mic, iar incasii o considerau ca fiind "mama tuturor cerealelor".
De fapt, e samanta unei plante din aceeasi familie cu sfecla.

Cca 230 gr de quinoa contin: 222 calorii, 4 gr grasimi, 8 gr proteine, 6 gr fibre.

Bine de stiut despre quinoa
- cca 230 gr de quinoa sunt suficiente pentru doua portii;
- inainte de a o gati, clateste-o;
- ca sa o rumenesti cateva minute, foloseste ulei de canola;
- varianta cea mai simpla pentru fiert e sa folosesti apa. Poti, in schimb, sa alegi supa de pui sau de legume. Ba poti picura si putin vin alb sec;

- ai grija la timp! Quinoa e gata in aproximativ un sfert de ora. Daca ai instructiuni pe pachet, respecta-le. Unele s-ar putea sa-ti spuna sa stingi focul imediat ce mancarea incepe sa fiarba. Daca nu vrei asa, da focul la minim, acopera vasul, iar dupa 15 minute indeparteaza de caldura;
- ca sa-i dai putin volum, baga furculita de mai multe ori in ea.

Cum se gateste quinoa
Pune semintele intr-o strecuratoare si aseaz-o sub un jet de apa rece. De ce? Pentru a scapa de saponini, insecticidul care se formeaza in mod natural pentru a proteja semintele si care le dau un gust usor amar.
Dupa ce ai clatit-o bine, pune-o in tigaie, in ulei incins. Tine-o asa cateva minute, iar dupa 6-8 minute mut-o in oala, la fiert. Astfel, va avea mai multa savoare. Fierbe-o la foc mic.



Ce gresesti atunci cand gatesti quinoa
- crezi ca este un sortiment de cereale;
- nu o clatesti;
- o fierbi la foc potrivit spre mare. De fapt, in momentul in care da in clocot, trebuie sa reduci la minim intensitatea lui, sa acoperi oala si sa o tii asa in jur de 15 minute;
- uiti sa o scurgi de apa dupa ce ai fiert-o. Ce se intampla? Vei avea o mancare apoasa;
- o gatesti imediat ce ai fiert-o. De fapt, trebuie sa o scurgi si sa o pui inapoi in recipient, ca sa se umfle putin. Abia dupa vreun sfert de ora te poti apuca de facut mancare.

Sugestii de servire
- salata peruana de quinoa;
- budinca de quinoa cu seminte de in, miere si banana;
- salata de quinoa cu legume;
- quinoa fierbinte cu albus si ierburi proaspete;
- somon ori ton cu patrunjel si quinoa;
- paella vegetariana cu quinoa, mazare verde si spanac.

Autor:  Alina Tibichi