Site coolinaria.ro

5 retete cu sfecla rosie


5 retete cu sfecla rosie Un produs ideal de consumat in aceasta perioada este sfecla rosie.
Datorita faptului ca e o sursa importanata de vitamine si minerale, ajuta la detoxifierea organismului, e benefic pentru ficat, tine sub control nivelul zaharului din sange, stimuleaza metabolismul, intareste sistemul imunitar etc.

Ca sa te convingi de aceste lucruri, iti recomandam 5 retete cu sfecla rosie:

1. Gustare cu somon afumat si sfecla rosie
Ingrediente:
12 felii de sfecla rosie (la conserva), 2 linguri de suc de sfecla rosie (poate fi tot din conserva), 250 gr branza de vaci semi-degresata, 1 lingura marar tocat, cateva crengute de marar (pentru servire), 2 oua fierte tare, paine libaneza, 8 bucatele de somon afumat, felii de lamaie (pentru servire).
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Toaca marunt sfecla rosie. Amesteca 3 linguri din ea cu branza de vaci. Adauga zeama de sfecla si mararul. Omogenizeaza. Feliaza ouale pe lungime. De asemenea, feliaza painea si pune-o in prajitorul de paine, dupa care las-o sa se raceasca. Intinde pe fiecare felie de paine din mixul cu branza, apoi pune cate o bucata de somon afumat, o felie de ou si decoreaza cu crengute de marar si bucatele de sfecla rosie. La final, adauga piper si felii de lamaie.

2. Salata cu linte, branza de capra si sfecla rosie
Ingrediente:
1 kg sfecla rosie, 1 lingura ulei de masline, 1 ceapa medie feliata fin, 2 catei de usturoi feliati fin, 400 gr linte din conserva (scursa si clatita), 1 lingura de otet de vin rosu, 60 gr branza de capra, cateva frunze de menta.
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180-190 de grade Celsius. Inveleste fiecare sfecla in folie de aluminiu si coace-o in cuptor circa o ora. Scoate-o apoi si las-o sa se raceasca, dupa care curat-o. Indicat este sa folosesti manusi, ca sa nu te patezi de culoare. Feliaz-o.
Soteaza ceapa in ulei, apoi adauga usturoiul, iar dupa un minut incorporeaza sfecla si lintea. Amesteca bine. Dupa 3 minute pune totul intr-un bol, picura otetul si adauga menta si branza. Omogenizeaza, presara piper si serveste.


3. Hummus cu sfecla rosie
Ingrediente:
450 gr sfecla rosie tocata (la conserva), 400 gr naut scurs si clatit, 2 catei de usturoi tocati mai mare, 1 lingura de tahini (pasta de susan), 1 lingura de suc de lamaie, 2 linguri de ulei de masline, paine turceasca si ridichi (pentru servire)
Mod de preparare
Pune usturoiul, sfecla rosie, zeama de lamaie, nautul si pasta de susan in bolul robotului de bucatarie. Mixeaza la o viteza destul de mica. Treptat, adauga ulei. Ai grija sa nu pui prea mult! Trebuie sa obtii un mix mai consistent si pufos. Serveste-l cu paine si ridiche.

4. Supa ucraineana (Borscht)
Ingrediente:
cca 500 gr sfecla rosie curatata si taiata in patru, 1 morcov (curatat si tocat), jumatate de lingurita de nucsoara, 4 linguri de marar tocat, paine de secara (pentru servire), 250 gr smantana, 3 frunze de dafin, 1,5 litri de supa de legume sau de vita, 80 ml zeama de lamaie, 1 ceapa (curatata si tocata), 1 buc. praz (feliat), 1 pastarnac (curatat si taiat in bucati mai mari), 1/2 lingurita de ienibahar.
Mod de preparare
Pune morcovul, sfecla rosie, prazul, pastarnacul, condimentele, ceapa, zeama de lamaie si dafinul intr-o oala mare, in supa de legume sau de vita. Cand incepe sa fiarba, redu focul la minim si acopera vasul partial. Dupa vreo 2 ore, scoate legumele si da-le prin robotul de bucatarie. Potriveste de piper si sare. Pune totul inapoi in oala si incalzeste usor. Serveste cu marar, smantana si paine de secara.



5. Suc de sfecla rosie cu telina si morcov
Ingrediente:
1 sfecla rosie mai mica (cele mici sunt mai dulci), 1 tulpina de telina si 2 morcovi mari.
Mod de preparare
Spala bine ingredientele, curata-le si feliaza. Dupa aceea trece-le pe toate prin storcator. Toarna sucul intr-un pahar si serveste-l.
Daca vrei sa fie mai dulce, pune un mar in loc de morcov.

Autor:  Alina Tibichi