Site coolinaria.ro

Despre dieta hipocalorica


Despre dieta hipocalorica Energia de zi cu zi, "combustibilul" cu ajutorul caruia functionam, provine din caloriile alimentelor pe care le consumam.
Cu cat mancam mai multe calorii decat ardem, cu atat ne ingrasam. Pe de alta parte, daca am consuma mai putine decat am absorbi, am reusi sa slabim.

Acest al doilea mecanism e cunoscut drept dieta hipocalorica.
Ea poate fi pusa in practica fie prin consumul de mai putine calorii, fie prin cresterea intensitatii activitatilor fizice (lucru ce duce la arderea mai multor calorii).

Ce trebuie sa faci pentru a tine dieta hipocalorica?
1. Este bine sa consulti un doctor inainte de a incepe orice fel de dieta, nu doar pe cea hipocalorica. Tot ce e posibil ca organismul tau sa nu faca fata din cauza vreunei afectiuni. In plus, trebuie sa-ti calculezi si indicele de masa.
2. Stabileste-ti numarul necesar de calorii. Acesta nu numai ca difera de la persoana la persoana, dar se si poate schimba in timp la acelasi om. Dupa ce l-ai calculat, scade din el intre 100 si 500 de calorii. Ca sa nu resimti o schimbare majora, redu treptat caloriile.
3. Cumpara-ti un cantar de bucatarie sau recipiente cu care sa poti stabili cantitatea fiecarei portii de mancare. Trebuie sa acorzi atentie atat hranei, cat si bauturilor.

4. Noteaza intr-un carnetel tot ce mananci, precum si rezultatele pe care le obtii.
5. Cumpara alimente nutritive. Renunta, in primul rand, la fast-food, chipsuri, sucuri. Opteaza pentru cele cu putine calorii, dar multi nutrienti. Mareste, de asemenea, consumul de fructe si legume. Nu uita de sursele de proteine slabe.
6. Rasfata-te uneori cu ceva dulce, spre exemplu. Nu depasi 100-150 de calorii. Poti sa mananci o bucatica de ciocolata neagra ori sa bei un pahar de vin rosu. De ce? Pentru ca si ciocolata, si vinul contin antioxidanti.
7. Reevalueaza regimul alimentar. In momentul in care incepi sa slabesti, numarul de calorii consumat scade. Ai grija sa nu dai jos prea multe kilograme! Daca ti se pare ca esti mai slab(a) decat iti doresti, mareste putin numarul de calorii.

Trucuri pentru dieta hipocalorica
- planifica mesele si gustarile din timp. Astfel, ai timp sa mergi la cumparaturi;
- mananca incet si mesteca bine. Nu trebuie sa te grabesti, ci sa te bucuri de fiecare bucatica de mancare;
- bea apa. Nu contine calorii! Organismul are nevoie de fluide. Ca sa fie ceva aromat, adauga felii de lamaie sau lime;
- poti folosi indulcitori artificiali, dar nu exagera;



- gateste retete cu putine calorii;
- mananca de 3 ori pe zi. Ultima masa serveste-o cu cel putin 3 ore inainte de a te culca;
- renunta la prajeli, tocaturi, sosuri cu maioneza si la uleiuri. Cel mult, foloseste ulei de masline pentru salate. In rest, alege sa fierbi, sa prepari la cuptor, la aburi. Daca vrei sa dai gust mancarurilor, foloseste ierburi aromate si condimente;
- nu mai cumpara produse de patiserie / cofetarie. Au mult zahar, iar acesta da dependenta.

Alimente pe care le poti consuma fara restrictie: carne slaba, branzeturi semi-degresate, lapte si iaurt degresat, fructe si legume crude.
Alimente permise, dar nu in cantitati mari: oua, paste, cartofi, cereale integrale, fasole. Alimente interzise: grasimi, fast-food, zaharuri.

Micul dejun trebuie sa tina de foame, deci sa contina proteine si carbohidrati. Exemplu: iaurt cu cereale, 2 oua fierte + 1 felie de paine.
Pranzul trebuie sa contina amidon, ca sa ne dea energie pana la masa de seara. Exemplu: carne slaba cu garnitura, un bol de ciorba, o portie de paste cu sos rosu etc.
Cina e compusa din legume fara amidon si din proteine. Exemplu: peste la gratar, carne la gratar cu salata, legume fierte etc.

Autor:  Alina Tibichi