Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu salata radicchio


Sfaturi pentru gatit cu salata radicchio Radicchio este o leguma din zona mediteraneana, cultivata in lunile mai reci de toamna si primavara. Neoficial i se spune cicoare rosie.
Este ideala pentru salate sau drept garnitura la orez, paste, omlete etc.

Bine de stiut despre radicchio
- pe piata exista o varietate (Chioggia, Verona, Tardivo etc.);
- are un usor gust amar;
- este mai grea decat o salata verde, dar mai usoara ca o varza.

Selectie si depozitare
- alege radicchio tare, cu o culoare puternica. Daca frunzele sunt mai inchise la culoare, inseamna ca stau de ceva timp in depozit / pe raft;
- frunzele nu trebuie sa fie patate sau moi;
- radicchio se tine in frigider, infasurata in prosop de hartie si bagata intr-o punga sigilata. In caz contrar, isi pierde din gust, iar frunzele nu mai sunt asa crocante.



Sfaturi pentru gatit
- cel mai simplu mod de a o servi: amestec-o cu ulei de masline si zeama de lamaie;
- se poate fierbe, se poate pune pe gratar sau in tigaie;
- in stare cruda e usor amara; cand e gatita, e dulceaga;
- gustul usor amar poate fi anulat de produse acre (otet, zeama de citrice, smantana), sarate (sare, masline) sau cu grasimi (unt, ulei, bacon, branza).

Reteta de radicchio sotata
Ingrediente:
1 salata radicchio, 2 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi taiat marunt (optional), 1/4 lingurita sare de mare
Mod de preparare
Indeparteaza orice pata de pe radicchio, apoi tai-o in sferturi, dupa care marunteste-o. Incinge ulei si soteaza mai intai usturoiul, apoi pune si radicchio si potriveste de sare. Amesteca frecvent, cu o lingura de lemn, pana cand salata incepe sa se rumeneasca, adica vreo 8 minute. Serveste cu fierbinte. Pentru un gust aparte, soteaza salata radicchio cu oregano si serveste-o cu hamsii.

Incearca si o reteta de paste cu smochine, naut si radicchio.

Autor:  Alina Tibichi