Site coolinaria.ro

Mancaruri traditionale din lume


Mancaruri traditionale din lume Indiferent despre ce calendar este vorba, la un moment dat, oricine de pe glob ia parte la o sarbatoare, festival, o zi mai importanta. Si asta nu doar prin pregatirea locuintei, sa spunem, ori a sufletului, ci si prin prepararea anumitor mancaruri.

Iata cateva dintre cele mai cunoscute mancaruri traditionale de pe glob:

1. Latke
Numita si "Festivalul Luminilor", Hanukka este o sarbatoare evreiasca prin care se celebreaza un document din Vechiul Testament. Cu aceasta ocazie, multe preparate sunt prajite in ulei, cum ar fi Latke (prajitura de cartofi, servita cu topping dulce ori cu sos de mere).



2. Sufganiyot
Este un desert prajit, cu umplutura de jeleu, popular de Hanukka atat in Israel, cat si in comunitatile evreiesti din lume. La fel, se prajeste in ulei.

3. Placinta cu carne tocata
E gatita cam din secolul al XIII-lea in Anglia, in preajma Craciunului. Dupa ce au ajuns condimentele exotice (scortisoara, nucsoara) pe taramurile englezesti, placintele au inceput sa fie umplute si cu fructe uscate. Forma si tipul lor s-au schimbat de-a lungul timpului, dar reteta cu carne tocat inca mai este gatita.



4. Sarbatoarea celor 7 Pesti
E specifica Siciliei si sudului Italiei. In mod traditional, romano-catolicii postesc in Ajunul Craciunului, astfel ca o masa cu sapte feluri de mancare cu peste / fructe de mare este un adevarat rasfat. Bineinteles, pestele este prajit in ulei, nu in unt, intrucat pana efectiv de Craciun ei nu consuma produse de origine animala.

5. Buche de Noel (Franta)
Este varianta frantuzeasca a buturugii, o rulada de ciocolata in esenta. In Franta, se serveste in mod traditional in Ajunul Craciunului, dar reteta este raspandita peste tot in lume.



6. Melomakarona (Grecia)
Este un desert pregatit cu miere de albine si nuci, servit ca mic dejun in prima zi de Craciun.

7. Babka (Polonia)
Se serveste tot de Craciun, fiind un sortiment de paine dulce. Se pregateste cu miere de albine si seminte de mac.

8. Chifle cu sofran
Sunt gatite in multe tari nordice, pentru a marca Ziua Sf. Lucia. Conform traditiei, fiica cea mai mare se imbraca intr-o rochie alba, cu esarfa rosie, iar pe cap isi pune o coronita cu lumanarele, dupa care isi trezeste parintii cu o ceasca de cafea fierbinte si chifle cu sofran.

9. Kutia (Ucraina)
Este un preparat facut din nuci, grau, seminte de mac si miere, servit in apropierea sarbatorilor de iarna. Poti sa o mananci abia in momentul in care apare prima stea pe cerul noptii.



10. Weid ul-Fitr
Marcheaza sfarsitul Ramadanului. In mod traditional, musulmanii mananca aluat de foietaj si curmale la micul dejun deoarece se crede ca Mohamed a pus capat postului cu o curmala.
Tot de Ramadan se prepara si biryanis (simbolizeaza abundenta, fiind pregatita cu carne, fructe dulci si nuci).

Autor:  Alina Tibichi