Site coolinaria.ro

Cum e mai sanatos: crud sau gatit?


Cum e mai sanatos: crud sau gatit? La inceputuri, stramosii nostri mancau doar crud. Dupa ce si-au dat seama cum se face focul, au inceput sa gateasca. In timp, au aparut diverse metode de preparare a alimentelor.

Astazi ne intrebam cum e mai sanatos sa mancam: crud sau gatit? Raspunsul il primim in functie de produsele alese.
Iata cateva dintre cele mai utilizate alimente:

1. Morcov
Mancat zilnic, in stare cruda, timp de o luna, datorita continutului de betacaroten, afecteaza foarte putin culoarea pielii. In schimb, daca e la conserva, afecteaza capacitatea organismului de a extrage betacarotenul.
Gatit, nu mai contine acelasi nivel de polifenoli (unii antioxidanti nu rezista la temperaturi foarte inalte).
Pregateste o salata de morcov cu avocado.



2. Varza Kale
Prin fierbere este stimulata proprietatea ei de a scadea nivelul colesterolului mult mai mult decat daca am consuma-o in stare cruda. O portie de varza Kale poate sa contina pana la 107% din doza zilnica de vitamina C, dar aceasta e sensibila la temperaturi mari.

3. Rosii
Gatite, isi maresc nivelul de licopen cu pana la 35% datorita faptului ca temperatura inalta subtiaza peretii celulelor si ajuta la extragerea lui. Cu cat incalzesti mai mult rosiile in grasimi (cum ar fi uleiul de masline), cu atat mai mult licopen obtii. Chiar daca pierd o anumita cantitate de vitamina C in momentul in care sunt gatite, per total ramane mare nivelul antioxidantilor.

4. Sparanghel
Mananca-l gatit. Pregatirea la aburi ii stimuleaza proprietatile anti-canceroase.
Incearca o portie de sparanghel cu pesto balsamic.

5. Sfecla rosie
Consum-o cruda, intrucat e benefica pentru activitatea cerebrala. Daca o gatesti, isi pierde mai bine de un sfert din folati.

6. Broccoli
Crud! Daca il expui la temperaturi inalte, se dezactiveaza myrosinase, o enzima care ajuta la curatarea ficatului de agenti carcinogeni.



7. Ciuperci
Trebuie gatite. Astfel, potasiul din ele e benefic pentru masa musculara. Le poti sota, fierbe, coace sau pregati la gratar.

8. Ceapa
Mananc-o in stare cruda.

9. Ardei grasi rosii
Consuma-i in stare cruda, pentru ca au multa vitamina C. Aceasta e distrusa daca ii expui la temperaturi peste 150 de grade Celsius.

10. Spanac
Gatit! De ce? Pentru ca, astfel, organismul va absorbi mai mult magneziu, calciu si fier.
Pregateste un sote de spanac cu usturoi si susan.

Autor:  Alina Tibichi