Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu conopida


Sfaturi pentru gatit cu conopida Cel mai adesea, cand vorbim de conopida, ne gandim la muraturi. Toamna, gospodinele o pun pe iarna la borcan, impreuna cu ceapa si morcovi, fiind foarte buna alaturi de piure si cartofi prajiti.

Nutritionistii ne recomanda sa consumam conopida cel putin o data pe saptamana, fiind bogata in nutrienti.
Stiai ca... e cunoscuta de mai bine de doua milenii si ca provine din Cipru?

Selectie si depozitare
- conopida se gaseste tot timpul anului;
- alege o conopida fara pete, cu buchetele crocante, ferma. Frunzele trebuie sa fie verzi;
- evita conopida cu pete maro si frunze uscate;
- in frigider, tinuta in ambalajul original, rezista pana la 4 zile;
- nu trebuie gatita foarte mult, intrucat i se distruge textura;
- conopida poate fi gatita la cuptor, in tigaie sau la aburi;
- ca sa sotezi conopida, foloseste cel mai bine ulei de masline.

Sfaturi pentru gatit
Pas 1: Taie frunzele prin felierea de la radacina.
Pas 2: Indeparteaza cu grija miezul (inima) conopidei, dar fara sa se rupa buchetele. Clateste sub un jet de apa rece, apoi pune la scurs pe prosoape absorbante de bucatarie.



Cum se fierbe conopida?
Pune apa la fiert intr-o oala, cu jumatate de lingurita de sare. In momentul in care incepe sa clocoteasca, adauga buchetelele de conopida.
Acopera oala si lasa sa fiarba la foc mic. Sunt gata in aproximativ 8 minute.
La aburi, conopida este fiarta tot cam in 8 minute.

Cum se gateste conopida la microunde?
Pune conopida spalata intr-un bol mare, in putina apa. Acopera si baga la microunde. Dupa 1 minut ar trebui sa fie gata. Daca doresti insa, o mai poti lasa cam 30 de secunde.

Reteta de conopida la cuptor
Ingrediente:
o conopida, 2-3 catei de usturoi maruntiti, zeama de la o jumatate de lamaie, ulei de masline, sare grunjoasa, piper negru, parmezan.
Mod de preparare: Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Desfa conopida buchetele si pune-o intr-un singur strat, intr-un vas termorezistent. Picura pe ea zeama de lamaie si ulei de masline, apoi potriveste de piper, sare si usturoi. Da la cuptor pentru 25-30 de minute, neacoperita.

Alte retete delicioase
- conopida calita;
- supa germana de conopida;
- broccoli si conopida cu branza;
- conopida cu masline si naut.

Nu uita: conopida are multe beneficii pentru sanatate! Profita de acest lucru si gateste-o de cate ori poti!

Autor:  Alina Tibichi