Site coolinaria.ro

5 retete de budinca


5 retete de budinca Daca tot e foarte frig, macar sa ne indulcim!
Astazi va propunem 5 retete de budinca pregatita altfel. Aveti nevoie doar de cateva ingrediente.

1. Budinca cu gem
Ingrediente pentru budinca: 2 linguri gem, coaja rasa de la o lamaie, 1 ou, ΒΌ lingurita praf de copt, cca 110 ml lapte, 50 gr firimituri de paine, 50 gr faina, 50 gr seu de vita, 50 gr zahar pudra.
Ingrediente pentru sos: 2 linguri de zahar, 2 linguri de faina de porumb, apa, coaja de lamaie taiata fasii mici.
Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele uscate (faina si praful de copt trebuie cernute). Adauga gemul, laptele si oul. Daca mixul e prea uscat, mai toarna lapte. Compozitia obtinuta pune-o intr-un recipient gresat, acopera cu doua straturi de hartie de copt si fierbe-o la aburi 2 ore jumatate.
Mod de preparare sos
Fierbe fasiile de coaja de lamaie. Cand incep sa se inmoaie, adauga 2 linguri de faina de porumb si 2 de zahar, impreuna cu putina apa. Uniformizeaza si lasa sa fiarba la foc mic in jur de 3 minute. Apoi indeparteaza de caldura si adauga 2 linguri de zeama de lamaie. Pune sosul obtinut peste budinca si serveste.

2. Budinca fagure
Ingrediente: 3 oua, 1 lingurita esenta de vanilie, cca 900 ml lapte, cca 12 gr gelatina pudra, cca 50 gr zahar cubic.
Mod de preparare
Separa albusul de galbenus. Dizolva gelatina in putin lapte cald, adauga zaharul, restul de lapte si galbenusurile batute. Pune pe foc mic si invarte incontinuu, pana cand se ingroasa ca o sarlota. Lasa apoi sa se raceasca, adauga albusurile batute spuma si esenta de vanilie. Toarna totul intr-un cofraj. Serveste dupa ce s-a racit de tot.



3. Budinca ruseasca
Ingrediente: 1 chec, cca 100 gr zahar, 1 portocala, 1 mar, cca 200 gr struguri, 1 felie de ananas, cateva bucatele de ciocolata, 4 linguri pudra de sarlota, cca 1 litru de lapte, cca 200 gr smantana.
Mod de preparare
Bate smantana pana cand se intareste. Amesteca praful de sarlota cu cca 200 ml de lapte. Restul pune-l la fiert. Dupa ce a inceput sa clocoteasca, adauga zahar si sarlota. Continua sa amesteci pana in momentul in care se ingroasa mixul. Ia-l de pe foc.
Taie in bucatele fructele si marunteste checul. Presara bucatile de chec intr-o tava, apoi pune sarlota si fructele. Baga in frigider. Inainte de servire, presara ciocolata rasa.

4. Budinca cu smochine
Ingrediente: 2 oua, 220 gr firimituri, 220 gr smochine, 170 gr seu de vita, putina nucsoara, 170 gr zahar, cca 230 ml lapte.
Mod de preparare
Taie marunt smochinele si amesteca-le cu zahar, firimituri, nucsoara si seu. Adauga ouale batute si laptele. Pune mixul intr-un recipient gresat, acopera cu strat dublu de hartie de copt si fierbe la aburi timp de 3 ore. Se poate servi cu sos de vin.



5. Budinca de cafea
Ingrediente: 4 oua, putina sare, cca 470 ml lapte, cca 140 ml cafea tare, cca 140 gr zahar.
Mod de preparare
Fierbe laptele si lasa-l sa se raceasca putin. Bate ouale cu zahar, dupa care pune sarea, laptele si cafeaua. Pune compozitia intr-o tava de placinta, iar aceasta intr-o tava mai mare, cu apa clocotinda (trebuie sa acopere tava pe jumatate). Gateste budinca pana cand e destul de ferma. Las-o la racit, iar inainte de servire presara zahar pudra pe ea.

Autor:  Alina Tibichi