Site coolinaria.ro

Cum se face ciocolata de casa?


Cum se face ciocolata de casa? Exista mai multe metode pentru prepararea ciocolatei de casa, dar eu o prefer pe cea cu sirop de zahar. Aceasta ii confera exact consistenta de care are nevoie.
Bineinteles, importante sunt si pudra de cacao si laptele praf.

Ca sa ii dai o anumita aroma, strecoara in compozitie ce doresti (esenta de vanilie, espresso, cafea, nuca de cocos etc.).

Ce poti face cu ciocolata de casa? O poti servi simpla ori cu o cafea alaturi, o poti oferi cadou mai ales de Valentine’s Day sau o poti incorpora in alte deserturi.

Reteta de ciocolata de casa
Ingrediente: 5 linguri pudra de cacao, cca 100 ml apa, 135 gr zahar, cca 50 gr unt, cca 280 gr lapte praf.
Mod de preparare
Cerne pudra de cacao si laptele praf si lasa-le deoparte. Pune apa si zaharul la foc potrivit. In momentul in care incep sa fiarba, redu focul si continua sa amesteci pana cand siropul se ingroasa. Adauga untul, omogenizeaza si indeparteaza de caldura.
Pune treptat din compozitia de lapte praf si cacao. Nu te opri din amestecat. Toarna ciocolata intr-o forma din silicon pentru bomboane sau in forma din silicon "lingurite", niveleaza si tine asa la temperatura camerei in jur de 10-15 minute. Apoi baga in frigider.



Sfaturi pentru gatit
- poti adauga in compozitie alune, nuci tocate, migdale, fistic, fructe uscate etc.;
- pentru cantitatile mentionate mai sus ai nevoie de 1/2 lingurita esenta de vanilie sau de 2 lingurite de cafea tare;
- daca vrei scortisoara, e suficient un sfert de lingurita. Aceasta trebuie amestecata cu praful de cacao si cu laptele praf;
- amesteca foarte in compozitie pentru a nu se forma cocoloase;
- cel mai bine omogenizezi ciocolata din recipient cu ajutorul unui tel;
- foloseste un recipient destul de mare pentru a prepara ciocolata. In caz contrar, nu vei avea suficient spatiu pentru a amesteca, iar asta inseamna implicit cocoloase;

- dupa 3-4 ore de stat in frigider, ciocolata poate fi servita;
- din momentul in care incepe sa fiarba apa cu zaharul, trebuie sa treaca doar 5 minute pana incorporezi untul. Daca lasi mai mult timp pe foc siropul, ciocolata va fi uscata;
- daca nu ai forma din silicon, cumpara foi de napolitana pentru umplut. Pune un strat de ciocolata pe o foaie de napolitana, acopera cu alta napolitana, apoi alt strat si tot asa pana la final (ultimul strat trebuie sa fie de napolitana);
- alta varianta de servire: toarna ciocolata in tava tapetata cu hartie pergament si las-o 4-5 ore sa se raceasca la temperatura camerei. Apoi decupeaza diferite figurine cu ajutorul unui cub cu 5 forme de decupat, spre exemplu.

Autor:  Alina Tibichi