Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit gulii


Sfaturi pentru gatit gulii Chiar daca nu arata mai ciudat, in general, lumea este mai reticenta cand vine vorba de a gati gulie. De ce? Pentru ca acest aliment e considerat ca fiind produs furajer. Totusi, el este foarte bun!

Selectie si depozitare
- cele mai bune gulii le gasesti in intervalul octombrie-martie;
- alege gulii ferma, cu suprafata neteda si frunze crocante (si fara pete);
- in general, guliile sunt albe in partea de jos si roz langa frunze;
- guliile mici au gust mai dulce si aroma mai fina;
- guliile mici pot fi mancate crude (puse in salate, spre exemplu). Cu cat este mai mare, cu atat o gulie tinde sa fie mai lemnoasa;

- gulia cruda rezista in frigider pana la 2 saptamani. Dupa aceea incepe sa-si piarda din gustul crocant;
- resturile de gulie nu sunt foarte gustoase, deci ar trebui sa le termini de mancat din prima;
- in general, pentru 4 portii ai nevoie de 900 gr de gulie;
- inainte de a baga in congelator gulia, opareste-o (2-3 minute). In congelator rezista pana la 9 luni.



Sfaturi pentru gatit
Pas 1: Curata gulia sub un jet de apa rece, cu o periuta. Daca vrei sa gulia la cuptor, atunci nu e nevoie de spalare prealabila.
Pas 2: Indeparteaza frunzele. Optional, poti curate de coaja.
Pas 3: Injumatateste-o, apoi toac-o pe fiecare la dimensiunile dorite. Gulia poate si tocata mai mic sau mai mare, feliata ori lasata intreaga (in functie de marimea ei).

Moduri de preparare: la cuptor, prin fierbere, sotare, la aburi.
La cuptor
Indeparteaza radacina, apoi pune gulia intr-o tava termorezistenta si acopera cu folie. Baga in cuptorul incins la 170 de grade Celsius, pentru 30-45 de minute.
Prin fierbere
In functie de marime, are nevoie cam de 25-30 de minute. Recomandabil este sa nu acoperi oala, pentru ca toate gazele toxice din gulie sa se evapore.
Sotare
Incinge o lingura de ulei si caleste o ceapa tocata. Dupa 2-3 minute pune gulia taiata pai. Micsoreaza intensitatea focului. E gata cand se inmoaie. Se serveste cu putina zeama de lamaie, simpla sau cu alte legume.

Idei de retete:
- gulii umplute
- ciorba de gulii
- salata de gulii si ardei etc.

Autor:  Alina Tibichi