Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut eclere


Sfaturi pentru facut eclere Eclerele sunt un desert la indemana oricui. Cu cateva ingrediente si putina rabdare poti pregati o prajitura delicioasa.

Sfaturi de la gospodine
- in loc de unt, pentru aluat, poti folosi ulei sau untura;
- aluatul trebuie amestecat fie cu o lingura de lemn, fie cu telul;
- nu pune al doilea ou in aluat pana cand primul nu este absorbit complet. La fel trebuie sa fie si in cazul celorlalte;
- aluatul creste in cuptor, asadar e bine sa lasi spatiu destul de mare intre bucatile crude;

- in momentul in care se scoate aluatul din cuptor, trebuie intepat cu furculita ca sa iasa tot aburul din el. Astfel, eclerele vor fi pufoase, nu cu textura de piure. A doua varianta ar fi ca, dupa 20 de minute de stat in cuptor, sa fie scoase, crestate si bagate inapoi, pana la expirarea duratei de coacere;
- pentru aspect, la final poti decora eclerele cu fructe proaspete sau din compot, fulgi de ciocolata etc.;
- vara, in loc de frisca, pune inghetata.

Reteta de eclere delicioase
Ingrediente

Pentru aluat: 200 ml apa, 125 gr unt, 230 gr faina, 5 oua, putina sare.
Pentru crema: 500 gr smantana, 250 gr zahar.
Pentru topping: 150 gr ciocolata, 60 gr unt.


Mod de preparare
Pas 1: Pune apa si untul intr-o tigaie mai inalta, pe foc potrivit. Adauga sare si lasa sa inceapa sa fiarba.
Pas 2: Incinge cuptorul la 160 grade Celsius.
Pas 3: Cand incepe untul sa fiarba, adauga faina. Omogenizeaza cu o lingura de lemn. Trebuie sa obtii un aluat pufos. Lasa-l la racit.
Pas 4: Mixeaza smantana cu zaharul pana obtii o spuma. Acopera bolul si baga-l in frigider.
Pas 5: Adauga ouale in aluat, dar treptat. Dupa fiecare omogenizeaza. Aluatul trebuie sa fie pufos si elastic.

Pas 6: Pune aluatul intr-o punga sau intr-un aparat folosit pentru spritarea biscuitilor. Ca sa scoti tot aerul din el, pune-l lingura cu lingura, iar de fiecare data agita usor punga sau aparatul.
Pas 7: Gaureste punga intr-un colt si strange-o ca sa curga din ea aluatul sub forma de foi mai groase pentru ecler, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Da la cuptor pentru 25-30 de minute.
Pas 8: Pregateste toppingul. Topeste impreuna ciocolata si untul la bain-marie. Amesteca incet pana se topesc.
Pas 9: Scoate aluatul din cuptor. Cand s-a racit de tot, creeaza un buzunaras in fiecare bucata de ecler cu ajutorul unui cutit si umple-l cu crema pregatita anterior, apoi picura o lingura de topping pe fiecare ecler.

Autor:  Alina Tibichi