Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit pastarnac


Sfaturi pentru gatit pastarnac Pastarnacul este similar cu morcovul, dar are o aroma mai dulce si mai apropiata de cea a nucilor.
E recoltat abia dupa primul inghet intrucat se crede ca temperatura negativa ii scoate si mai bine in evidenta savoarea.

Pastarnacul este recomandat spre consum datorita faptului ca e o sursa importanta de vitamina C si poate fi consumat atat crud, cat si gatit.

Selectie si depozitare
- se gaseste tot anul, dar mai ales in intervalul octombrie – martie;
- cumpara pastarnac cu radacina mica si placuta la atingere. Daca are radacina mare, posibil ca miezul sa fie lemnos;
- evita pastarnacul moale sau incretit, dar si pe cel cu crapaturi si pete maro;
- pus in punga de plastic, rezista in frigider pana la 10 zile.

Sfaturi pentru gatit
- sunt bucatari care il fierb sau il pregatesc la aburi asa cum il cumpara, spalat bineinteles, apoi il curata. De ce? Se crede ca pierde mai putini nutrienti;
- pastarnacul mic poate fi consumat crud – pus in salate;
- cel mai bun este pastarnacul copt in cuptor;
- ca sa nu se inmoaie prea mult, cand faci supa, pune-l aproape de final;
- la fel ca si cartofii, pastarnacul curatat se innegreste rapid din cauza expunerii la aer. Fie il gatesti imediat, fie il tii in apa cu putina zeama de lamaie;
- in multe retete, el inlocuieste morcovul si poate fi substituit cu acesta;
- se potriveste cu busuiocul, patrunjelul, tarhonul si semintele de marar.



Pastarnacul poate fi gatit in cuptor, prin prajire sau fierbere.
In cuptor
Dupa ce l-ai spalat si l-ai curatat, taie-l precum cartofii pai. Pune-l intr-o tava negresata, picura cca 50 gr de unt topit si 50 ml de apa, presara sare, piper, oregano, acopera-l si baga-l in cuptorul incins. Dupa 35 de minute ar trebui sa fie gata. Serveste-l simplu sau drept garnitura pentru o friptura.

Prin prajire
Fierbe-l 10 minute, apoi scurge-l de apa, potriveste-l de condimente si prajeste-l 2-3 minute in unt.

Prin fierbere
Curata-l de coaja si taie-l rondele, iar pe acestea in doua. Pune apa la fiert. Cand incepe lichidul sa clocoteasca, adauga bucatile de pastarnac. Dupa 10 minute, scurge-le de apa, pune-le intr-un vas si piseaza-le cu furculita.

Incearca urmatoarele retete:
- piept de pui cu pastarnac
- ciorba de praz
- supa-crema de spanac.

Autor:  Alina Tibichi