Site coolinaria.ro

5 retete de cine rapide


5 retete de cine rapide De multe ori seara, cand te intorci de la munca, nu ai nici un chef sa gatesti si dai o fuga in supermarket dupa ceva rapid de desfacut si mancat.

Conform nutritionistilor, aceasta este o mare greseala, intrucat se crede ca, atunci cand ne este foame, avem tendinta sa cumparam mai multe produse decat ne trebuie, iar unele dintre ele chiar cu continut ridicat de aditivi alimentari.

Tocmai de aceea iti propun astazi 5 retete de cine rapide.
Singura conditie este sa te aprovizionezi cu de toate in week-end, iar inainte sa mergi la cumparaturi, sa-ti faci o lista.

1. Supa thailandeza de peste
Timp total: 30 de minute
Ingrediente: 1 lingura de ulei, 1 catel de usturoi maruntit, 1 lingurita ghimbir proaspat ras, 1/4 ceapa rosie feliata fin, putin ardei iute (optional), zeama de la jumatate de lime, 1 lingura sos de peste, 1 lingura coriandru tocat, cca 200 ml supa de legume, 400 ml lapte de cocos, 170 gr creveti curatati, 240 gr somon taiat bucatele, coaja de lamaie sau lime, rosii, varza kale, ardei gras
Mod de preparare
Incinge uleiul intr-o oala sau un wok, apoi pune ceapa rosie, usturoiul, ardeiul iute, coaja rasa de la o lamaie sau lime si ghimbirul. Dupa 2 minute adauga laptele de cocos si lasa fiarba la foc mic in jur de un sfert de ora. Indeparteaza apoi coaja de lamaie sau lime si potriveste supa cu zeama de lime si sos de peste. Adauga somonul, crevetii, coriandrul si legumele. Din acest moment, supa este gata in maxim 5 minute.

2. Supa de bostan cu mere si branza Cheddar
Timp total: 40 de minute
Ingrediente: 5 linguri unt nesarat, 1 ceapa medie taiata fin, 2 mere taiate subtire, 1 cartof alb mare maruntit, sare, piper, cca 400 gr bostan Butternut tocat, 1/2 lingurita salvie uscata, 2 linguri faina 550, cca 75 ml cidru de mere, 230 ml lapte, cca 200 ml supa de pui cu putina sare, arpagic tocat pentru decor, cca 400 gr branza Cheddar rasa, cca 60 gr prosciutto feliat
Mod de preparare
Topeste 4 linguri de unt pe foc mic, apoi pune merele, ceapa, bostanul si cartoful. Potriveste de sare si piper si gateste in jur de 8 minute. Adauga salvia si faina, amesteca si pune cidrul. Da focul la mare. Amesteca pana cand se ingroasa, dupa care pune laptele si supa, acopera vasul cu un capac si lasa sa inceapa sa fiarba. Cand da in clocot redu flacara la minim. Trebuie sa fiarba in jur de 8-10 minute.
Intre timp, prajeste feliile de prosciutto in restul de unt, dupa care scoate-le pe prosoape absorbante de bucatarie. Adauga branza in supa si amesteca pana cand se topeste complet. Da totul prin blender, potriveste de sare si piper, decoreaza cu branza, arpagic si prosciutto si serveste.



3. Pui prajit cu patrunjel
Timp total: 30 de minute
Ingrediente: 3 linguri de ulei de masline, 4 buc. piept de pui cu oase si piele, 1/4 lingurita fulgi de ardei iute, cca 100 ml otet alb distilat, cca 600 gr pastarnac, piper, sare
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 210 grade Celsius. Curata pastarnacul si taie-l in patru, pe lungime. Pune-l in tigaie cu 1 lingura de ulei, 1/2 lingurita de sare si 1/4 lingurita piper. Amesteca ocazional. In total, trebuie prajit cam 5 minute (simultan cu pieptul de pui). Potriveste carnea de sare si piper si rumeneste-o in tigaie, tot intr-o lingura de ulei, in jur de 3 minute. Dupa aceea mut-o in tigaia cu pastarnac, cu pielea in sus. Dupa 20 de minute este gata.
Cat timp se prajeste carnea, incinge ultima lingura de ulei ramasa, apoi pune fulgii de ardei si otetul si lasa sa fiarba 30 de secunde. Amesteca ocazional. Cand e gata, toarna intr-o cana.
Serveste carnea cu mixul picant.

4. Paste carbonara cu spanac
Timp total: 35 de minute
Ingrediente: sare, 2 lingurite sare grunjoasa, 1 ou mare + 2 galbenusuri, cca 230 gr Parmigiano-Reggiano ras, cca 230 gr bacon cu putina grasime, cca 450 gr fettuccine cu spanac, putin baby spanac
Mod de preparare
Gateste baconul feliat la foc moderat pana cand devine crocant, adica in jur de 7 minute. Pregateste pastele al dente. Intre timp, amesteca piperul, galbenusurile si oul cu parmezanul ras. Adauga putina apa din oala in care fierb pastele si continua sa bati cu telul. Pune apoi spanacul peste fettuccine si scurge repede de apa.
Incinge iar baconul. Ia tigaia de pe foc apoi si pune spanacul si fettuccine. Adauga usor mixul cu ou. Amesteca in mod constant. Tine pe foc cat sa se incalzeasca sosul, dar ai grija sa nu inceapa sa fiarba. Potriveste de sare si serveste.



5. Orez in stil thailandez
Timp total: 20 de minute
Ingrediente: cateva linguri sos de peste, 4 linguri ulei de arahide sau din samburi de struguri, 4 catei de usturoi tocat, 2 ardei iuti verzi, 2 linguri ghimbir proaspat ras, 4 felii de lime, jumatate de castravete, coriandru proaspat, 4 buc. arpagic tocat, cca 600 gr orez Jasmine, cca 400 gr varza chinezeasca data pe razatoare, cca 120 gr carne de porc fara oase
Mod de preparare
Amesteca jumatate din sosul de peste cu ardeii iuti. Pune uleiul la incins. Cand aproape a atins punctul de ardere adauga ghimbirul, usturoiul si aproape tot arpagicul. Amesteca incontinuu si gateste in jur de 40 de secunde. Ai grija sa nu arda! Pune carnea de porc. Dupa 3 minute adauga varza, iar dupa alte 2-3 minute si orezul. Mai lasa pe foc un minut, dupa care incorporeaza restul de sos de peste.
Pune orezul intr-o farfurie si garniseste-l cu castravete, coriandru si arpagicul rasmas. Serveste-l cu feliile de lime cufundate in sosul de ardei iute si cu prosciutto.

Autor:  Alina Tibichi