Site coolinaria.ro

Magneziu pentru un organism rezistent


Magneziu pentru un organism rezistent Un element des intalnit pe prospectul multivitaminelor este magneziul. Mereu mama imi spune ca ar trebui sa iau niste calciu cu magneziu. De ce oare? Care este rolul magneziului in organism? M-am informat si iata pe scurt ce am descoperit.

Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului, cu rol deosebit de important in: metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, in excitabilitatea neuromusculara, activitatile enzimatice, coagularea sangvina, etc.

Avem in corp 25g de magneziu din care jumatate se afla in oase, un sfert in muschi, iar restul in inima, ficat, rinichi, tub digestiv si plasma. Necesarul zilnic este de 5mg pe kg de masa corporala (aceasta cantitate se inmulteste cu 2 in cazul femeilor insarcinate si cu 3 in cazul copiilor).

Pentru a-ti asigura acest aport necesar de magneziu nu alerga repede la sertarul cu medicamente. Exista elemente naturale bogate in acest oligoelement, asa ca se recomanda consumul de: cereale, migdale, nuci, legume uscate, ciocolata, melci, ape minerale bogate in magneziu. Carenta de magneziu se manifesta prin spasmofilie si tetanie. Excesul de magneziu poate fi cauza unei tulburari renale grave.

Daca alimentatia nu iti asigura necesarul de magneziu sau daca intervine carenta de magneziu din cauze medicale (sarcina, alaptare, malabsorbtie digestiva, alcoolism cronic) poti recurge (la sfatul medicului) la suplimente sub forma de capsule, de injectii sau pansamente gastrice. Capsulele de magneziu, ingerate in cantitati prea mari, pot provoca stari diareice.

Observ ca, de fiecare data cand vine vorba despre sanatate, se pune accentul pe alimentatia echilibrata. Cauzele bolilor se regasesc de multe ori in ceea ce noi ii oferim organismului. Americanii spun “esti ceea ce mananci”, se pare ca au dreptate

Autor:  Raluca Alupoaie