Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu turmeric (curcuma)


Sfaturi pentru gatit cu turmeric (curcuma) Turmericul (sau curcuma) este un condiment cunoscut de cel putin 2000 de ani, fiind folosit de evrei si ca aliment, si ca planta medicinala.
Culoarea si aroma sunt date de curcumin. De altfel, turmericul este radacina uscata a plantei Curcuma Domestica.
In bucatarie, e utilizat atat pentru a da aroma mancarurilor, cat si pentru a le colora.

Stiai ca... turmericul mai e cunoscut drept sofran indian?

Selectie si depozitare
- in magazine se gaseste turmeric si intreg, si pudra. Pe al doilea il poti cumpara mai ales de la raionul cu condimente;
- trebuie depozitat intr-un loc racoros si intunecat (este vulnerabil la lumina), intr-o punga inchisa ermetic;
- isi pierde din aroma si gust cam dupa 6 luni.

Sfaturi pentru gatit
- se potriveste cu: carne de pui / rata / curcan, orez, legume, orez, dressing de salata;
- in stare cruda are un miros foarte intepator, iar in timpul prepararii devine si mai puternic. Cu alte cuvinte, foloseste mai putin, ca sa nu ai surprize neplacute;
- desi in cantitati mici poate fi folosit pentru inlocuirea sofranului, ca sa obtii culoarea dorita, aroma nu este nici pe departe aceeasi;
- poti inlocui o lingurita de turmeric cu una de mustar boabe;
- e des utilizat atunci cand se pun muraturi.



Atentie! Cand gatesti cu turmeric, nu-l atinge de haine, pentru ca le pateaza.

Linte cu dovlecel si turmeric
Ingrediente: 1/2 lingurita turmeric, cca 110 gr linte clatita, 3 linguri unt ghee, 2 catei de usturoi, 1 buc. ardei iute verde, 1 dovlecel mic, sare, o bucatica de ghimbir, cca 500 ml apa, 1/2 lingurita Garam Masala, 1 lingurita seminte chimion
Mod de preparare
Pune lintea la fiert cu turmericul. Din cand in cand ia spuma de deasupra. Intr-un vas separat pune jumatate din untul ghee si soteaza in el usturoiul si ceapa, dupa care pune dovlecelul zucchini, ghimbirul si ardeiul iute.
Dupa 5 minute pune lintea peste acest mix si potriveste totul de sare. Nu uita sa adaugi acum si Garam Masala. Acopera vasul pe jumatate si tine pe foc mediu spre mic vreo 15 minute.
In untul ramas amesteca semintele de chimion, bineinteles pe foc. Cand incep sa-si schimbe culoarea, indeparteaza-le de caldura.
Serveste lintea fierbinte cu semintele de chimion.

Retete cu turmeric
- conopida calita
- supa persana cu rodii
- mancare de morcovi si naut.

Autor:  Alina Tibichi