Site coolinaria.ro

Cum sa previi alterarea alimentelor din frigider


Cum sa previi alterarea alimentelor din frigider O data la cateva zile te intorci de la cumparaturi cu o sacosa plina. Unele alimente trebuie duse in camara, altele puse in frigider.
Se intampla, insa, ca atunci cand deschizi usa frigiderului, sa simti un miros neplacut venind din interior. Da, ceva s-a stricat. Ori laptele, ori carnea, ori vreo leguma.
Asta inseamna mancare aruncata la gunoi, bani cheltuiti, curatenie suplimentara. Ce trebuie sa faci? Ei bine, sa inveti cum sa previi alterarea alimentelor.

Uite cateva sfaturi care sa te ajute:
1. Cumpara un termometru pentru frigider
Mancarea, in general, nu trebuie tinuta la temperaturi ce depasesc 3 grade Celsius. Cum majoritatea frigiderelor au trepte de la rece la foarte rece, e mai greu de nimerit valoarea ideala. De aceea se recomanda utilizarea unui termometru pentru frigider.

2. Eticheteaza produsele
Lipeste cate o eticheta pe fiecare produs tinut la rece. Scrie pe ea data cumpararii si data expirarii.

3. Organizeaza frigiderul incepand cu raftul de sus
Nu pune alimentele in partea superioara, pentru ca este prea cald pentru ele. Cu cat le muti pe rafturile de mai jos, cu atat este mai bine. Ideea consta in faptul ca aerul cald urca, iar cel rece coboara.
Carnea trebuie tinuta in locul cel mai de jos. Cutia de lapte pune-o la fel, cat mai jos, atat cat incape pe un raft, dar evita sa o asezi in usa frigiderului, pentru ca acolo nu este suficient de rece pentru ea.
Unele legume trebuie puse in apa si bagate asa in frigider, pentru a sta cat mai mult proaspete.

4. Congeleaza mancarea
Daca ti-au ramas resturi de la cina, spre exemplu, pune-le intr-o caserola, apoi baga-le in congelator.



5. Nu pune chiar orice in frigider
Spre exemplu, cartofii trebuie tinuti la rece si intr-un loc intunecat, dar nu au nevoie de frigider. De ce i-ai pune acolo? Ocupi spatiu inutil.

6. Fructele si legumele trebuie depozitate separat
Bananele, merele si piersicile elibereaza etilen pe masura ce trece timpul, iar acesta e absorbit de morcovi, legume cu frunze verzi si fructe de padure.
Evita sa le pui laolalta pentru ca etilena stimuleaza coacerea fructelor, dar, in acelasi timp, duce si la alterarea lor, daca e intr-o cantitate considerabila.

7. Aranjeaza alimentele in frigider in functie de data la care le-ai cumparat
Pe masura ce faci curat in interior, muta-le pe cele mai vechi pe rafturile superioare, iar cele cumparate recent, cat mai jos, pe rafturile inferioare.

8. Fii creativ!
Foloseste alimentele care dau semne ca incep sa se altereze pentru prepararea unor gustari. Spre exemplu, fructele merg de minune in smoothie, iar legumele in supa.
Daca ai paine intarita, ori transform-o in firimituri, pentru niste chiftelute, ori in crutoane sau budinca de paine.



9. Nu pune carnea alaturi de alte alimente nici daca tocmai ai cumparat-o, nici daca ai scos-o din congelator si vrei sa o dezgheti. In caz contrar, bacteriile se raspandesc. Asadar, indiferent ca e vorba e carne de pui / vita sau de peste, inveleste-o bine in folie alimentara sau pune-o intr-o cutie cu capac.
Chiar si alte alimente trebuie tinute in recipiente. Tocmai de aceea, noi iti recomandam: cutie pentru branzeturi, cutie pentru mezeluri, cutie pentru decongelare.

10. Nu aglomera frigiderul
Pentru ca alimentele sa nu se strice, aerul trebuie sa circule, adica are nevoie de spatiu ca sa patrunda printre ele.

Bine de aplicat!
- cumpara mancare pentru cateva zile, nu pentru doua saptamani. Astfel vei arunca mult mai putine alimente;
- organizeaza-ti regimul alimentar pe baza a ceea ce ai deja in frigider si camara. Cumpara doar daca mai ai nevoie.

Autor:  Alina Tibichi