Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit sfecla rosie


Sfaturi pentru gatit sfecla rosie Sfecla rosie este unul din alimentele pe care fie le folosesti des in bucatarie, fie le eviti pe cat posibil.
Cel mai adesea e consumata cruda, sub forma de salata, dar exista multe alte retete cu sfecla rosie care merita incercate macar o data.
Nu doar ca este gustoasa, dar sfecla rosie are si multe beneficii pentru sanatate.

Selectie si depozitare
Cumpara sfecla rosie ferma, fara zgarieturi, pete sau urme de mucegai. Daca inca are frunze, cu atat mai bine.
Sfecla rosie proaspata trebuie tinuta in frigider. Rezista cel putin o saptamana. In mediul rural e depozitata la rece in beci sau pivnita.

Sfaturi de la gospodine
- spala cu grija sfecla, pentru ca are o coaja subtire;
- ca sa-si pastreze nutrientii, fierbe-o / coace-o / pune-o la aburi fara sa o cureti de coaja. Dupa ce e gata, o poti curata foarte usor sub un jet de apa rece;
- daca trebuie neaparat sa o cureti inainte de a o gati, foloseste mai degraba un cutit pentru cartofi decat unul pentru legume;
- isi pastreaza bine aroma daca este coapta in loc sa fie pusa la aburi ori fiarta. Inainte de a o da la cuptor inveleste-o in folie de aluminiu, ca sa nu te murdaresti cand o scoti;



- poate fi gatita cu: frunze de dafin, cuisoare, arpagic, seminte de marar, usturoi, citrice, mustar boabe etc.;
- daca pui o lingurita de otet in apa in care fierbe sfecla, mirosul va fi vizibil redus si isi va pastra culoarea;
- sfecla mai veche se fierbe in apa cu putin zahar si niste sare, pentru a-si recapata si culoarea, si gustul dulce;
- pentru ca are sodiu destul de mult, nu trebuie sa mai pui sare in apa in care fierbe;
- ca sa nu patezi celelalte preparate, pune sfecla in farfurie la final.

Moduri de gatire
La microunde

Taie sfecla in bucatele potrivite si pune-o in vasul pentru microunde, cu 2 linguri de apa (cam 450 gr de sfecla). Gateste-o timp de 9-12 minute, la temperatura inalta. Las-o apoi 5 minute, dupa care cojeste-o.
La aburi
Are nevoie pana in 60 de minute, in functie de marime.



La cuptor
Taie sfecla in bucati potrivite si pune-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Presara piper si sare si picura putin ulei de masline, dupa care bag-o in cuptorul incins la 180 de grade Celsius. E gata cand incepe sa se inmoaie. O poti servi drept garnitura la friptura sau cartofi. Sfat: ca sa fie coapta uniform, trebuie taiata la aceeasi dimensiune.
Fierbere
La 2 litri de apa trebuie sa pui o lingurita de sare si una de zahar. Cand da in clocot, redu focul la minim. Cam dupa 45 de minute ar trebui sa fie gata (daca e proaspata. Sfecla mai veche e fiarta intr-o ora).

Bine de stiut! Daca ti-ai patat mainile cat ai gatit sfecla rosie, pregateste un amestec de sare si zeama de lamaie, sterge-te bine cu el, apoi spala-te cu apa si sapun.

Autor:  Alina Tibichi