Site coolinaria.ro

Rosiile si sanatatea


Rosiile si sanatatea Puse in categoria fructe de catre oamenii de stiinta, dar consumate drept legume de catre noi, rosiile au multe beneficii pentru sanatate.

Rosiile sunt o sursa de: vitamine (A, B, C, K), minerale (potasiu, magneziu, fosfor, cupru), folati.

Beneficii pentru sanatate
Previn depresia.

Conform cercetatorilor japonezi, consumul aproape saptamanal de rosii scade riscul aparitiei depresiei cu pana la 46%. Totodata, in urma studiului efectuat, s-a ajuns la concluzia ca alte fructe sau legume nu au acelasi efect.

Ajuta la mentinerea masei musculare.
O rosie mare, consumata zi de zi, constituie doza zilnica recomandata de potasiu. Acest mineral este esential pentru o masa musculara buna, pentru digestie si pentru functionarea sistemului cardiovascular.

Previn cancerul de prostata.
Potrivit unui studiu publicat in revista Cancer Prevention Research, se pare ca rosiile consumate impreuna cu soia sunt mai eficiente cand e vorba de prevenirea cancerului de prostata decat atunci cand sunt mancate separat.

Previn atacul cerebral.
Conform oamenilor de stiinta finlandezi, barbatii care au mancat rosii regulat (implicit, in cazul lor a crescut nivelul de licopen) si-au diminuat riscul aparitiei cheagurilor de sange cu pana la 59 de procente.

Sunt benefice pentru frumusete.
Betacarotenul si licopenul din ele protejeaza pielea de razele ultraviolete, impiedicandu-se aparitia ridurilor si petelor intr-o anumita masura.
Mai mult, sunt bune si pentru podoaba capilara. Consumul regulat de produse cu vitamina A iti garanteaza un par puternic si sanatos.

Intaresc sistemul osos.
Intrucat au si calciu, si vitamina K, nu numai ca diminueaza riscul aparitiei afectiunilor osoase (mai ales osteoporoza), dar alina si simptomele problemelor existente.

Tin sub control nivelul zaharului din sange datorita prezentei cromului.

Imbunatatesc vederea intrucat au vitamina A.
Destul de recent, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca rosiile reduc riscul aparitiei degenerarii maculare.

Previn formarea pietrelor la rinichi si la vezica biliara.
Pentru a avea acest efect, se banuieste ca e bine sa fie consumate fara seminte.

Reduc durerea cronica.
Gata cu neplacerile cauzate de artrita ori cu durerea de spate! Datorita faptului ca au carotenoizi si bioflavonoizi, rosiile sunt cunoscute drept agenti anti-inflamatorii.

Autor:  Alina Tibichi