Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit ciuperci


Sfaturi pentru gatit ciuperci Ciupercile fac parte din categoria alimentelor usor si repede de gatit.
Nu e mare lucru sa sotezi putina ceapa, apoi sa pui ciupercile in tigaie, sa torni apa ca sa fiarba, iar la final sa pui smantana si patrunjel.
In afara de aceasta reteta simpla, mai sunt o multime care merita testate.

Selectie si depozitare
Cumpara ciuperci tari, cu o culoare uniforma. Daca li se vad nervurile de sub palarie, inseamna ca sunt destul de vechi. Nu cumpara ciuperci cu pete, decolorate ori chiar rupte.
Ciupercile trebuie puse in frigider, partial acoperite, pentru a nu se usca (sunt recomandate pungile de hartie).
Majoritatea ciupercilor proaspete trebuie gatite in maximum 3 zile.
Ca sa le pui in congelator, mai intai trebuie sa le oparesti.

Sfaturi de la gospodine
- daca ai ciuperci uscate, tine-le in lichid cald cel putin 30 de minute (apa, supa, vin etc.). Apoi scurge-le, clateste-le si pune-le pe prosoape absorbante de bucatarie;
- lichidul ramas de la hidratarea ciupercilor uscate poate fi folosit pentru supe. Inainte de a-l pune in oala, strecoara-l;
- daca vrei sa faci ciuperci marinate, tine-le in vinegreta preferata cam doua zile, in frigider, acoperite;

- ciupercile taiate se innegresc daca sunt tinute mai mult timp fara a fi gatite. De aceea, e bine sa le stropesti cu putina zeama de lamaie;
- cand gatesti ciuperci la microunde, nu e nevoie sa pui lichid pentru ca ele deja contin apa, si nici sa le acoperi;
- nu arunca cozile de ciuperci. Ele pot fi puse in supe;
- evita sa gatesti ciuperci in vase de aluminiu pentru ca se vor decolora.



Idei pentru gatit
1. Sos pentru paste
Soteaza ceapa si usturoi cu stridii si ciuperci Portobello, dupa care toarna putina apa peste ele, acopera vasul si lasa-le sa fiarba la foc mic in jur de 15 minute. Serveste-le cu patrunjel tocat.
2. Burger vegetarian
Pregateste ciuperci Portobello la grill, apoi pune-le intre felii de paine din grau integral, alaturi de branza, castraveti si salata verde.
3. Garnitura delicioasa
Rumeneste mai intai ciuperci Shiitake in ulei de masline, dupa care pune usturoi si rosii tocate. Gateste pana cand mancarea se ingroasa, adica in jur de 3 minute. Serveste aceasta garnitura cu fasole verde fiarta la aburi.
4. Gustare dupa micul dejun
Soteaza ciupercile preferate si pune-le in oua jumari, omleta, frittata ori tarta quiche.



5. Salata
Pune pe foc potrivit, intr-o tigaie, mai multe sortimente de ciuperci, usturoi maruntit si putin ulei de masline, ca sa se rumeneasca. Amesteca-le apoi cu castraveti, rosii, seminte de pin si parmezan ras. Picura si niste ulei de masline sau otet de vin rosu.
6. Reteta rapida
Prajeste prin metoda stir-fry ghimbir tocat, ciuperci, ardei grasi rosii si creveti, iar inainte de servire amesteca totul cu frunze proaspete de spanac. Poti servi cu orez brun si putin sos de soia.
7. Supa
Soteaza morcovi, usturoi, ceapa tocata, ciuperci Cremini si telina. Cand s-au inmuiat suficient, acopera-le cu supa de legume si presara o mana de orz. Lasa sa inceapa sa fiarba, dupa care redu focul si acopera oala partial. Dupa 40 de minute este gata.
8. Aperitiv usor de facut
Amesteca rosii cu branza feta, firimituri de paine, putin ulei de masline si patrunjel proaspat. Cu aceasta compozitie umple palariile de ciuperci si da-le la cuptor cam un sfert de ora, pana se rumenesc.

Autor:  Alina Tibichi