Site coolinaria.ro

Retete de clatite din toata lumea


Retete de clatite din toata lumea Cel mai adesea, noi servim clatitele la desert. In unele zone de pe glob, insa, ele sunt gandite drept garnitura sau fel principal si nu intotdeauna sunt dulci.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute retete de clatite:

1. Clatite cu lapte batut. Se servesc la micul dejun, cu unt si sirop de artar, in special in Canada si SUA. Secretul lor consta in praful de copt. Ingrediente: zahar granulat, zahar brun, faina 550, praf de copt, bicarbonat de sodiu, sare, lapte batut, lapte, smantana, extract de vanilie, oua, unt sarat.
2. Kaiserschmarrn (Austria). Poarta numele lui Franz Joseph I al Austriei si se servesc cu mere, stafide, nuci etc.
3. Pikeletes (Australia). Sunt mici, dar foarte populare. Se servesc mai ales la ceaiul de dupa-amiaza, cu gem sau crema.

4. Clatite cu arpagic sau cong you bing (China). Sunt facute din coca, nu aluat, si mancate cu sos de soia.
Ingrediente pentru coca: faina, ceapa verde, apa, ulei de canola, sare.
Ingrediente pentru sos: sos de soia, ghimbir tocat marunt, otet din vin rosu, sos Worcestershire, fulgi de ardei iute, zahar brun, ceapa verde / arpagic.
5. Blinii (estul Europei). Sunt mai groase decat clatitele frantuzesti si sunt facute din drojdie si hrisca sau faina de grau.
6. Clatite cu zahar si lamaie (Anglia). Pot fi servite cu sirop (ca la americani) sau cu umplutura si puse pe masa la felul principal.



7. Pannukakku (Finlanda). Se pun la copt in tava rotunda sau dreptunghiulara, iar cand sunt gata pot fi servite cu fructe, creme, zahar pudra.
8. Tiganites (Grecia). Conform retetei traditionale, sunt servite cu topping de scortisoara, miere si iaurt. Stafidele sunt optionale.
9. Palacstinta (Ungaria). Ingrediente: faina, zahar, lapte integral, apa, unt, oua, extract de vanilie, coniac (optional). Topping: nutella, gem, ricotta, smantana, nuci, zahar pudra.
10. Ponnukaka (Islanda).

11. Uttapam (India). Aluatul e facut din orez fermentat si linte neagra, amestecate cu ceapa tocata si condimente (curry, chilli, coriandru).
12. Okonomiyaki (Japonia). Ingrediente: faina, amidon de porumb, praf de copt, supa, varza verde razuita, ceapa verde, ulei de canola. Pentru topping: maioneza, ceapa verde, amestec nipon de condimente.
13. Apam Balik (Malaezia). Sunt facute din faina de orz si servite cu umplutura de unt de arahide.



14. Olady (Rusia).
15. Scones (Scotia).
16. Anjero (Somalia).
E un fel de pita facuta din faina cu agent de crestere.
17. Pannekoeke (Africa de Sud). Se servesc cu scortisoara si vanilie.
18. Raggmunk (Suedia). Sunt clatite facute din cartofi. Ingrediente: lapte, faina 550, oua, smantana, sare, piper, arpagic, unt.
19. Nalesniki (Polonia). Sunt varianta poloneza a bliniilor.
20. Cachapas (Venezuela, Columbia). Ingrediente: boabe de porumb, masa harina (faina folosita cu precadere in bucataria mexicana), piper, sare, mozzarella, ulei.

Autor:  Alina Tibichi