Site coolinaria.ro

Trucuri culinare care iti pot schimba stilul de viata


Trucuri culinare care iti pot schimba stilul de viata Stim bine ca nimeni nu s-a nascut atoatestiutor si ca din greseli invatam, dar... daca e sa tragem invataminte din ceva, mai bine sa fie din experienta altora decat a noastra. Aici ma refer strict la gatit.
De ce sa-ti compromiti toata reteta si sa irosesti ingredientele, cand poti aplica mici trucuri deprinse de mama, bunica sau matusa ta?
Uite cateva lucruri pe care sigur nu le stiai despre ce inseamna sa pregatesti mancare:

1. Intotdeauna sparge oul de suprafata neteda a vasului, nu de marginea lui. In caz contrar, risti sa scapi o coaja.
2. Nu arunca ultima lingurita de gem din borcan. Amestec-o cu otet si ulei (parti egale), apoi potriveste de piper si sare si gata! Ai obtinut o vinegreta cu aroma de fructe.
3. Elimina gustul amarui al unor legume cu frunze verzi tinandu-le in frigider, intr-un bol cu apa rece ca gheata. Inainte de a folosi spanacul, sterge-i frunzele cu un prosop absorbant.
4. Cand ai o leguma exotica si nu stii ce sa faci cu ea, bag-o la cuptor, cu putin ulei de masline, piper si sare.

5. Cand sotezi ceapa, pune si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Acesta grabeste rumenirea cepei si, efectiv injumatateste timpul de gatire.
6. Soteaza legumele in supa in loc de ulei sau unt. Este mai sanatos. Toarna suficienta supa cat sa se acopere fundul tigaii, pune legumele, apoi asaza capacul.
7. Ghimbirul care ti-a ramas poate fi razuit si tinut in congelator luni intregi.
8. Cand gatesti cu ardei foarte iute, poarta manusi. Uleiul pe care il contine aceasta leguma arde, iar apa si sapunul nu au nici un efect.



9. Cand pregatesti coaste la gratar, pune-le la marinat dupa ce le-ai gatit, nu inainte. Astfel vor avea aroma mai puternica.
10. Daca faci friptura de pui, sareaza carnea, apoi tine-o in frigider toata ziua, fara sa o acoperi. Astfel, se va gati uniform. Cu o ora inainte sa dai la cuptor, presara ierburi aromate si adauga arpagic si usturoi.
11. Ori de cate ori poti, gateste pui sau peste intreg, pentru ca va fi mai suculent si va avea aroma mai buna.
12. Inainte de a gati carnea, rumeneste-o. Nu numai ca o sa arate bine, dar vei reduce timpul de gatire. Ca sa stii cand e gata, foloseste un termometru pentru friptura.

13. Cand o mancare mai are nevoie de ceva, nu pune sare, ci zeama de lamaie.
14. Daca ti-a ramas pizza pe maine, pune niste sos iute pe ea. De ce? Nu neaparat pentru gust, ci pentru ca sosul are proprietati anti-microbiene si tine la distanta bacteriile.
15. Cand faci prajituri, gateste una de proba, ca sa vezi daca e suficient de incins cuptorul si cam cat dureaza.
16. Cand pregatesti aluat, foloseste unt inghetat (razuieste-l). Biscuitii vor fi mai fragezi.
17. Inlocuieste firimiturile din retete cu nuci tocate fin, pentru un plus de aroma si proteine.



18. Daca vrei sa pui condimente in aluatul de paine sau de prajitura, amesteca-le mai degraba cu unt si zahar decat sa le pui peste restul ingredientelor uscte. Grasimile din unt ajuta la o raspandire mai buna a aromelor condimentelor.
19. Pentru ca supa fara produse lactate sa fie suficient de groasa, pune in ea niste crema de nuci acaju. Aceasta se pregateste astfel: se hidrateaza timp de 6-8 ore 200 gr de nuci crude, dupa care se scurg, se usuca si se amesteca in blender cu 75 ml apa.
20. O supa buna se face cu o zi inainte. Cand vrei sa o servesti, nu trebuie decat sa o incalzesti si sa presari patrunjel.

21. Inainte de a gati midii sau scoici, tine-le o jumatate de ora in apa amestecata cu cateva linguri de faina. Pe masura ce se deschid pentru a ingera faina, ele vor elimina nisipul.
22. Ca sa tai mai usor un avocado, feliaza-l cat inca are coaja. Daca nu-l folosesti pe tot, ca sa nu se innegreasca, lasa-l cu tot cu sambure.
23. Smochinele sunt delicioase cu prosciutto si rucola. Pregateste-ti un sandvis din branza, unt de acaju si smochine.

24. Pune fructele uscate peste fulgii de ovaz inainte de a turna apa sau laptele. Astfel, se vor umfla mai repede si vor fi mai suculente.
25. E mai usor sa pisezi banana in interiorul cojii decat sa o cureti mai intai.
26. Pastreaza ierburi aromate proaspete mai usor. Pune-le intr-un borcan cu apa si schimba lichidul zilnic. Vor tine de 2-3 ori mai mult decat daca ar fi stat in frigider.
27. Secretul unui cocktail bun consta in gheata. De aceea trebuie sa folosesti apa filtrata.

Autor:  Alina Tibichi