Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit telina


Sfaturi pentru gatit telina Telina este o planta folosita foarte des in bucatarie, pentru a da aroma mancarurilor, incadrata in categoria super-alimentelor.
Grecii antici o considerau un medicament pretios datorita faptului ca are efecte afrodisiace si o multime de nutrienti.
Iata ce trebuie sa stii despre gatirea ei:

Selectie si depozitare
- are o aroma intre pin si citrice;
- poate avea diverse nuante. Cele mai inchise au aroma mai puternica;
- chiar daca are un gust usor amarui, poate fi mancata si cruda, sub forma de salata;
- inainte de a o gati, indeparteaza baza care tine tulpinile unite;
- inima de telina, vanduta adesea separat, are o aroma mai slaba;
- telina se gaseste pe tot parcursul anului si in piete, si in supermarket;
- alege telina ferma, cu frunze nepatate, de un verde pal. Frunzele nu trebuie sa fie vestejite;
- rezista in frigider pana la 2 saptamani, intr-o punga de hartie.

Sfaturi pentru taiat telina
Indeparteaza frunzele si partea care tine unite tulpinile. Injumatateste ce a ramas, dupa care taie pe lungime, ca sa obtii fasii. La urma, toaca-le marunt.

Idei de gatit cu telina
Salata cu telina
Ingrediente:
7 linguri ulei de masline extravirgin, cca 400 gr ciuperci, 2 linguri zeama de lamaie, 8 tulpini de telina, 200 gr Parmigiano Reggiano ras, sare de mare, piper negru, patrunjel pentru decor.
Mod de preparare: Soteaza 3 minute ciupercile, dupa care potriveste-le de piper si sare si lasa-le deoparte. Intr-un bol mare amesteca restul de ulei cu zeama de lamaie, pune piper, sare, telina, ciupercile racite, patrunjelul si branza. Omogenizeaza si serveste. Daca mai trebuie, mai presara putina sare.


Tulpini cu unt de arahide
Pentru a-i convinge mai usor pe copii s-o manance, pune putin unt de arahide in mijlocul fiecarei tulpini.
Prin metoda stir-fry. Tulpinile trebuie sa fie cam de lungimea unui deget.
Ingrediente: 2 linguri ulei de susan, 3 buc. ardei iute uscat (injumatatit), cca 600 gr telina, 1-2 linguri sos de soia (pentru gust).
Mod de preparare: Pune uleiul si ardeiul iute intr-o tigaie, la foc mare. Dupa vreun minut si ceva, cand ardeiul incepe sa pocneasca, pune telina. Lasa asa vreo 3 minute, apoi adauga sosul de soia. Este gata intr-un minut. Poti servi telina fierbinte sau la temperatura camerei.

Supa de telina
Este ideala pentru zilele reci, cu toast sau paine crocanta.
Frunzele de telina se folosesc adesea pentru decorarea salatelor ori a supelor.

Alte retete cu telina
- omleta inecata
- ciorba de pui
- salata de fructe de mare
- ghiveci manastiresc etc.



Sfaturi pentru gatit radacina de telina
- rezista cateva saptamani daca o invelesti in folie si o pui in frigider;
- inainte de a o gati, trebuie curatata si spalata foarte bine.

Retete cu radacina de telina
- salata. Ingrediente: mere, telina, sunca, vinegreta Dijon;
- "chipsuri". Feliaz-o subtire, picura ulei, presara niste sare si da-o la cuptor, la cca 120 grade Celsius. Este gata cand s-a rumenit uniform;
- supa. Ingrediente: cartofi, telina, unt, supa de pui sau de legume, smantana, coaja rasa de lamaie si patrunjel. Serveste cu niste crutoane etc.

Tine minte: telina trebuie consumata pentru ca are multe beneficii pentru sanatate.

Autor:  Alina Tibichi