Site coolinaria.ro

Despre 1 Martie: traditii si obiceiuri


Despre 1 Martie: traditii si obiceiuri Ziua de 1 Martie coincide cu incheierea iernii si debutul noului sezon.
Tocmai de aceea simbolizeaza inceputul, renasterea. Natura prinde culoare iarasi, printre primele semne care marcheaza schimbarea numarandu-se ghioceii.

Cel mai cunoscut obicei practicat primavara consta in oferirea martisoarelor.
Daca in nordul Moldovei, fetele le daruiesc pe 1, iar baietii pe 8 martie, in sudul tarii, doar barbatii cumpara mici atentii pentru persoanele dragi.

Al doilea obicei care marcheaza inceputul primaverii presupune alegerea Babei.
Fiecare persoana isi stabileste o zi anume din intervalul 1-9 martie si e atenta la cum va fi vremea la momentul respectiv.
Daca va fi soare, atunci ii va merge bine tot anul, iar daca cerul va fi innorat, nu va avea cine stie ce spor nici pe plan profesional, nici personal.
In alte zone, Baba se calculeaza in functie de data nasterii (se aduna numerele pentru a rezulta o singura cifra).

Ce simbolizeaza martisorul?
Conform unor credinte, firul rosu simbolizeaza vitalitatea femeii, iar albul intelepciunea barbatului. Pe de alta parte, se poate spune ca e vorba despre impletirea iernii cu primavara intrucat calendarul geto-dacilor avea doar doua anotimpuri (vara si iarna. Anul Nou incepea la ei pe 1 martie).

Martisorul trebuie purtat 12 zile, dupa care agatat de creanga unui pom fructifer. Se crede ca, daca iti pui o dorinta in acel moment, ea se va implini. In alte zone, el trebuie purtat pana cand apar primele semne ale primaverii (infloresc ghioceii, se intorc randunelele si berzele, se aude cantand cucul).

Odinioara, de ata bicolora era prinsa o moneda de argint (asociata soarelui). Dupa incheierea perioadei, cu banul respectiv se cumparau cas proaspat, vin rosu si paine pentru ca cei care au purtat martisor sa fie rumeni ca vinul si sa aiba o fata luminoasa, la fel ca albul casului.
Totodata, se credea ca martisorul trebuie dat jos de la gat numai cand era luna plina, pentru a avea spor in activitatile intreprinse imediat dupa aceea.



Poetul George Cosbuc spunea despre martisor: "Scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca".

Cele mai des folosite simboluri pentru crearea martisoarelor sunt trifoiul cu 4 foi, ghiocelul si cosarul.

1 Martie pe glob
In Republica Moldova, Serbia si Bulgaria, venirea primaverii e cunoscuta drept Baba Marta sau Martenisa (amuletele cu alb si rosu sunt numite martenite). Baba Marta este echivalentul Babei Dochia de la noi.
In schimb, in SUA, sarbatoarea de 1 Martie nu are nici o legatura cu primavara. Aceasta data marcheaza pentru americani Ziua Internationala a Mamelor. Tot in SUA, tot astazi, se organizeaza excursii pe la ferme, cu ocazia Zilei Nationale a... Porcului.
Alte semnificatii ale zilei de 1 Martie in lume: Islanda – Ziua Berii; Rusia – Ziua Pisicilor; Bosnia-Hertegovina – Independenta.

Autor:  Alina Tibichi