Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu ghimbir


Sfaturi pentru gatit cu ghimbir Ghimbirul este cunoscut si folosit inca din Antichitate, atat in medicina, cat si in gastronomie.
Se spune ca marinarii chinezi mancau bucatele de ghimbir pentru a nu suferi de rau de mare.

Stiai ca... ghimbirul este originar din Asia? El face parte din aceeasi familie cu turmericul si cardamomul.

Selectie si depozitare
- radacina de ghimbir se gaseste pe tot parcursul anului, cel mai adesea in supermarketuri;
- cumpara ghimbir cu forma rectangulara sau dreapta, cu cat mai putine noduri. Astfel iti va fi mai usor sa-l cureti;
- ghimbirul trebuie sa fie tare, fara coaja razuita ori patata;
- trebuie sa aiba un miros intepator si puternic. Ghimbirul prospat miroase a picant. Uneori are si aroma usoara de citrice (semn ca e ghimbir de calitate superioara);

- ghimbirul poate fi tinut in frigider, invelit in prosop de hartie si apoi pus intr-o punga de plastic. Rezista cam doua saptamani;
- radacina de ghimbir poate fi pusa in congelator. Rezista pana la 6 luni, dar nu trebuie sa fie curatata decat in momentul utilizarii;
- decat sa cumperi ghimbir praf, mai bine radacina, pentru ca are mai multe beneficii pentru sanatate;
- daca ai ghimbir praf, pune-l intr-o cutie etans, ferit de umiditate, caldura si lumina.



Sfaturi de la gospodine
- e destul de des folosit in bucataria asiatica, atunci cand mancarea e preparata prin metoda stir-fry;
- daca in reteta scrie clar cat ghimbir iti trebuie, atunci taie doar atat. In cazul in care nu e specificat, pune doar o bucatica. Mai bine sa adaugi pe parcurs, decat sa fi pus prea mult la inceput;
- ca sa cureti usor ghimbirul, foloseste o lingura de metal. Miscarea e aceeasi ca la curatarea morcovului. Daca vrei altceva, foloseste un cutit special pentru legume. Lingura are avantajul ca nu indeparteaza si bucati din pulpa ghimbirului, ci numai coaja;

- nu curata tot ghimbirul pe care vrei sa-l pui in mancare, mai ales daca e mai proaspat si are coaja mai subtire. Numai daca te temi sa nu schimbe culoarea sau textura preparatelor, curata-l;
- isi pierde din aroma pe masura ce e gatit, asadar se recomanda adaugarea lui abia spre final;
- bucati mai mari de ghimbir pot fi puse in ceaiuri si supe, iar bucati mai mici in orez si paste;
- ca sa dea aroma puternica mancarurilor, ghimbirul poate fi razuit.



Retete cu ghimbir
- pui cremos
- sos bang bang
- supa de morcovi cu coriandru
- cotlet de porc cu ananas
- ficatei de pui in stil chinezesc etc.

Autor:  Alina Tibichi