Ghimbirul este cunoscut si folosit inca din Antichitate, atat in medicina, cat si in gastronomie.
Se spune ca marinarii chinezi mancau bucatele de ghimbir pentru a nu suferi de rau de mare.
Stiai ca... ghimbirul este originar din Asia? El face parte din aceeasi familie cu turmericul si cardamomul.
Selectie si depozitare
- radacina de ghimbir se gaseste pe tot parcursul anului, cel mai adesea in supermarketuri;
- cumpara ghimbir cu forma rectangulara sau dreapta, cu cat mai putine noduri. Astfel iti va fi mai usor sa-l cureti;
- ghimbirul trebuie sa fie tare, fara coaja razuita ori patata;
- trebuie sa aiba un miros intepator si puternic. Ghimbirul prospat miroase a picant. Uneori are si aroma usoara de citrice (semn ca e ghimbir de calitate superioara);
- ghimbirul poate fi tinut in frigider, invelit in prosop de hartie si apoi pus intr-o punga de plastic. Rezista cam doua saptamani;
- radacina de ghimbir poate fi pusa in congelator. Rezista pana la 6 luni, dar nu trebuie sa fie curatata decat in momentul utilizarii;
- decat sa cumperi ghimbir praf, mai bine radacina, pentru ca are mai multe beneficii pentru sanatate;
- daca ai ghimbir praf, pune-l intr-o cutie etans, ferit de umiditate, caldura si lumina.
Sfaturi de la gospodine
- e destul de des folosit in bucataria asiatica, atunci cand mancarea e preparata prin
metoda stir-fry;
- daca in reteta scrie clar cat ghimbir iti trebuie, atunci taie doar atat. In cazul in care nu e specificat, pune doar o bucatica. Mai bine sa adaugi pe parcurs, decat sa fi pus prea mult la inceput;
- ca sa cureti usor ghimbirul, foloseste o lingura de metal. Miscarea e aceeasi ca la curatarea morcovului. Daca vrei altceva, foloseste un cutit special pentru legume. Lingura are avantajul ca nu indeparteaza si bucati din pulpa ghimbirului, ci numai coaja;
- nu curata tot ghimbirul pe care vrei sa-l pui in mancare, mai ales daca e mai proaspat si are coaja mai subtire. Numai daca te temi sa nu schimbe culoarea sau textura preparatelor, curata-l;
- isi pierde din aroma pe masura ce e gatit, asadar se recomanda adaugarea lui abia spre final;
- bucati mai mari de ghimbir pot fi puse in ceaiuri si supe, iar bucati mai mici in orez si paste;
- ca sa dea aroma puternica mancarurilor, ghimbirul poate fi razuit.
Retete cu ghimbir
-
pui cremos
-
sos bang bang
-
supa de morcovi cu coriandru
-
cotlet de porc cu ananas
-
ficatei de pui in stil chinezesc etc.
Autor: Alina Tibichi