Site coolinaria.ro

Cele mai sanatoase alimente pe care trebuie sa le consumi


Cele mai sanatoase alimente pe care trebuie sa le consumi Unele alimente, pe cat de sanatoase sunt, pe atat de mult sunt evitate.
De ce? Ei bine, motivele difera. Uneori, efectiv, nu constientizam cate beneficii au; alteori ne lasam influentati de diverse studii.

Se pare insa ca multe alimente ajuta si la prevenirea unor afectiuni, si pentru tratarea problemelor de sanatate existente.
Iata lista cu cele mai sanatoase produse pe care trebuie sa le consumi:

1. Fasole neagra. Cca 230 gr de fasole neagra inseamna: 8 gr proteine, 8 gr fibre, 5 gr grasimi, 36 gr carbohidrati.
2. Varza Kale. 200 gr = 54 carbohidrati, 12 gr proteine, 7 gr grasimi, 4 gr fibre, 304 mg sodiu.
Varza Kale face parte din familia cruciferelor si are proprietati anti-canceroase. Mai mult, e o sursa de vitamina K (aceasta e benefica pentru dezvoltarea celulelor si pentru oprirea sangerarii).
3. Somon. E sursa de: vitamine D si acizi grasi omega-3 (foarte buni pentru sistemul cardiac). In urma unor studii, s-a ajuns la concluzia ca ar putea preveni si pierderea memoriei sau imbatranirea prematura a creierului.

4. Nucile contin acizi grasimi mono-nesaturate, iar acestea sunt mult mai sanatoase decat grasimile saturate din produsele lactate sau din carne.
5. Bostanul contine putine calorii, dar o cantitate considerabila de vitamina A si fibre. Ba mai mult, are si betacaroten (datorita acestuia, culoarea lui e portocalie). Despre betacaroten se stie ca ajuta la prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
6. Mere. Pectina din fruct scade nivelul colesterolului “rau”. De asemenea, are proprietati antioxidante si anti-canceroase.



7. Afine. Sursa de: flavonoizi, carotenoizi, vitamine (C, E).
8. Bananele sunt o sursa ideala de potasiu (mineral esential pentru sistemele digestiv si muscular, dar si pentru scaderea hipertensiunii).
9. Broccoli. Intareste imunitatea si are proprietati anti-canceroase.
10. Spanac. Sursa de: vitamina A, minerale (calciu, fier), folati (ajuta la formarea celulelor rosii si previn problemele sistemului nervos la bebelusi).
11. Cartofi dulci. Contin mult potasiu (acest mineral reduce riscul atacului cerebral).

12. Lintea e o sursa de fier, fibre si proteine. O portie de linte contine: 278 calorii, 50 gr carbohidrati, 14 gr proteine, 10 gr fibre.
13. Sfecla rosie are folati (ajuta la metabolizarea aminoacizilor). Pigmentii rosii lupta impotriva cancerului si scad riscul aparitiei afectiunilor cardiace.
14. Vinete. De ce? Pentru ca au vitamine din complexul B, iar antioxidantii tin sub control nivelul lipidelor din sange si au grija de celulele din creier.
15. Varza de Bruxelles. Ajuta intr-o anumita masura in prevenirea aparitiei cancerului mamar, pulmonar, de stomac si de prostata.



16. Rosii. Contin vitaminele A, C si K, dar si licopen (antioxidant care scade colesterolul si reduce inflamatiile).
17. Paine din cereale integrale. De ce? Pentru ca faina e obtinuta din tot bobul de cereale (asadar, contine vitamine din complexul B, fier, calciu etc. Produsele rafinate, in schimb, sunt efectiv golite de toti nutrientii).
18. Quinoa. Contine aminoacizii necesari pentru masa noastra musculara.
19. Seminte de in. Au proteine si acizi grasi omega-3.

20. Seminte chia. Au cam aceleasi beneficii ca si semintele de in.
21. Migdale. Sunt o sursa de calciu si grasimi mono-nesaturate.
22. Ton. Contine: vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3, proteine, seleniu.
23. Iaurt grecesc degresat.
24. Ciocolata neagra. Contine multi antioxidanti, iar acestia, printre altele, cresc rezistenta la insulina.
25. Vin rosu. Are resveratrol, nutrient cunoscut cu proprietati anti-canceroase.

Autor:  Alina Tibichi