Site coolinaria.ro

Ce trebuie sa stii despre tofu in bucatarie


Ce trebuie sa stii despre tofu in bucatarie Tofu este un produs care se obtine prin inchegarea laptelui de soia. Intrucat nu e de origine animala, e foarte des utilizat pentru gatirea retetelor vegetariene. Cel mai adesea il intalnim in mancarurile specifice bucatariei asiatice.
Despre tofu
- are o aroma neutra, astfel ca poate fi pus in tot felul de preparate, inclusiv in unele deserturi;
- e o garnitura buna pentru curry si supele cu taitei.

Depozitare
- tofu se tine intr-o cutie inchis etans, in frigider;
- daca ai resturi de tofu, scurge-le de apa, apoi pune-le intr-un recipient cu apa rece proaspata si acopera-l cu capac. Ca sa fie bun cat mai mult timp, inlocuieste apa zilnic (bineinteles, tofu trebuie scurs de fiecare data). Rezista cam o saptamana;
- daca ai mai mult tofu, pune-l in congelator. Rezista in jur de 4-5 luni. Nu te speria, insa, daca devine ca un burete, pare mai spongios.

Exista mai multe feluri de tofu: foarte tare, tare si moale.
Tofu foarte tare contine foarte putina apa si are o valoare nutritiva mai mare. Este, de asemenea, si sortimentul cel mai usor de gatit, motiv pentru care il poti cumpara din aproape orice supermarket.
Metode de gatit:
- feliat fin si pus in mancaruri gatite stir-fry;
- dat prin faina si prajit (ca snitelul);
- marinat timp de 15 minute, apoi prajit ori facut la grill;
- tocat marunt si bagat in cuptor, la copt, pana cand e uscat aproape de tot.



Tofu tare contine putin mai multa apa.
Metode de gatit:
- feliat si pus in supa;
- faramitat si presarat peste mancarurile facute stir-fry.

Tofu moale e un substitut excelent al branzei cand e vorba de supe si salate. Poate fi pus in: burger, oua jumari, placinte.

Mai exista un sortiment de tofu cu textura ca de matase, foarte asemanator cu sarlota consistenta. Acesta e folosit in special pentru smoothie (ca sa-l faca si mai cremos) si pentru deserturi (in loc de mousse-uri).

Retete cu tofu
- tarta de cartofi cu branza tofu
- tofu sote
- salata de penne cu tofu etc.
Nu uita: nu e foarte dificil sa prepari mancare cu acest produs, dar e bine sa citesti inainte cateva sfaturi pentru gatit cu tofu.

Autor:  Alina Tibichi