Tofu este un produs care se obtine prin inchegarea laptelui de soia. Intrucat nu e de origine animala, e foarte des utilizat pentru gatirea retetelor vegetariene. Cel mai adesea il intalnim in mancarurile specifice bucatariei asiatice.
Despre tofu
- are o aroma neutra, astfel ca poate fi pus in tot felul de preparate, inclusiv in unele deserturi;
- e o garnitura buna pentru curry si supele cu taitei.
Depozitare
- tofu se tine intr-o cutie inchis etans, in frigider;
- daca ai resturi de tofu, scurge-le de apa, apoi pune-le intr-un recipient cu apa rece proaspata si acopera-l cu capac. Ca sa fie bun cat mai mult timp, inlocuieste apa zilnic (bineinteles, tofu trebuie scurs de fiecare data). Rezista cam o saptamana;
- daca ai mai mult tofu, pune-l in congelator. Rezista in jur de 4-5 luni. Nu te speria, insa, daca devine ca un burete, pare mai spongios.
Exista mai multe feluri de tofu: foarte tare, tare si moale.
Tofu foarte tare contine foarte putina apa si are o valoare nutritiva mai mare. Este, de asemenea, si sortimentul cel mai usor de gatit, motiv pentru care il poti cumpara din aproape orice supermarket.
Metode de gatit:
- feliat fin si pus in mancaruri gatite stir-fry;
- dat prin faina si prajit (ca snitelul);
- marinat timp de 15 minute, apoi prajit ori facut la grill;
- tocat marunt si bagat in cuptor, la copt, pana cand e uscat aproape de tot.
Tofu tare contine putin mai multa apa.
Metode de gatit:
- feliat si pus in supa;
- faramitat si presarat peste mancarurile facute stir-fry.
Tofu moale e un substitut excelent al branzei cand e vorba de supe si salate. Poate fi pus in: burger, oua jumari, placinte.
Mai exista un sortiment de tofu cu textura ca de matase, foarte asemanator cu sarlota consistenta. Acesta e folosit in special pentru smoothie (ca sa-l faca si mai cremos) si pentru deserturi (in loc de mousse-uri).
Retete cu tofu
-
tarta de cartofi cu branza tofu
-
tofu sote
-
salata de penne cu tofu etc.
Nu uita: nu e foarte dificil sa prepari mancare cu acest produs, dar e bine sa citesti inainte cateva
sfaturi pentru gatit cu tofu.
Autor: Alina Tibichi