Site coolinaria.ro

Dieta anti-inflamatorie a dr. Weil


Dieta anti-inflamatorie a dr. Weil Inflamatiile cronice duc la aparitia problemelor mai grave de sanatate.
Micsorarea incidentei lor inseamna evitarea afectiunilor cauzate de inaintarea in varsta, precum si promovarea unui stil de viata mai sanatos.
Cu alte cuvinte, daca ne tinem departe de ele, avem si un fizic, si un psihic sanatoase.

Generalitati
Dieta anti-inflamatorie in discutie a fost creata de doctorul Andrew Weil, de la Universitatea Harvard, in ideea ca anumite alimente pot cauza sau combate inflamatiile. Acestea din urma duc la dezvoltarea infectiilor, stres acumulat, afectiuni cardiace, Alzheimer, cancer.
Pentru ca inflamatiile sunt influentate intr-o mare masura de alimentatie, dr. Weil a dezvoltat o dieta care sa imbunatateasca atat sanatatea mentala, cat si cea psihica.

Ideea de baza: se pune accent pe consumul de grasimi sanatoase, fructe si legume cu multe fibre, proteine animale in cantitate moderata (exceptie fac grasimile din peste) si pe o hidratare corespunzatoare.
Apa trebuie sa fie pura. Daca lichidul pare sa aiba urme de clor, cumpara-ti un purificator de apa.

Despre dieta dr. Weil
- consum zilnic 2.000 – 3.000 de calorii, in functie de sex, greutate, activitate fizica;
- 40-50% din calorii trebuie sa provina din carbohidrati, 30% din grasimi, iar restul din proteine. Tocmai de aceea se recomanda ca mesele sa le contina pe toate trei;
- majoritatea carbohidratilor trebuie sa fie pe cat posibil nerafinati, neprocesati si cu un index glicemic redus;
- consuma: orez brun, fasole, cartofi dulci etc.;
- evita alimentele cu multa fructoza, uleiul de floarea-soarelui, de porumb, mix vegetal etc.;
- poate fi urmata de diabetici;



- NU isi propune sa te ajute sa slabesti, dar probabil ca vei da ceva jos, intrucat se aseamana putin cu dieta mediteraneana. Se spune ca inflamatiile si afectiunile ce apar din cauza lor sunt cauzate de obezitate, astfel ca ar fi valabil reversul. Deocamdata, lucrurile nu sunt sigure in aceasta privinta;
- chiar daca nu exista riscuri serioase, se recomanda consultul unui medic inainte de a incepe dieta;
- alti nutrienti necesari: fibre, potasiu, calciu, vitamine din complexul B, vitamina D;
- dieta este foarte usor de urmat. Nu trebuie decat sa introduci in alimentatie cat mai multe fructe, legume, leguminoase, cereale si peste sau suplimente pe baza de peste.

Beneficii pentru sistemul cardiovascular
- se reduc hipertensiunea si nivelul colesterolului "rau";
- conform Asociatiei Americane a Inimii, nu s-a dovedit stiintific ca inflamatiile sunt o cauza a afectiunilor cardiovasculare, dar se stie ca ele sunt des intalnite in randul pacientilor cardiaci (potrivit unui studiu, exista o legatura intre afectiunile inimii si o proteina din sange care semnaleaza prezenta inflamatiilor).

Autor:  Alina Tibichi