Site coolinaria.ro

Sunt sau nu sanatosi inlocuitorii zaharului?


Sunt sau nu sanatosi inlocuitorii zaharului? Cei mai utilizati inlocuitori ai zaharului sunt: stevia, sucraloza, xylitolul, zaharina si nectarul de agave.
Cu siguranta ai auzit macar de doi dintre ei, iar cel mai adesea atunci cand a fost vorba de un regim alimentar menit ori sa te ajute sa slabesti, ori sa fie corespunzator unei anumite afectiuni.
Oare cat de sanatosi sunt, totusi? Iata parerile pro si contra.

Stevia se obtine din planta de stevie, originara din America Centrala. Nu are calorii si nici carbohidrati, dar pentru ca e foarte dulce, trebuie folosita cu moderatie.
Se stie ca nu afecteaza nici productia de insulina, nici pancreasul. Si totusi... Sunt persoane care recomanda 100% extractul de stevie, afirmand ca nu exista efecte adverse. Pe de alta parte, acesta se obtine prin rafinare si cristalizare, asadar nu e un produs natural in totalitate.
In plus, in America mai sunt inca discutii in ceea ce priveste folosirea extractului de stevie drept aditiv, cu toate ca, in 2009, a fost aprobat ca supliment alimentar. De ce? Pentru ca s-au facut studii pe animale de laborator si au aparut intrebari cu privire la efectele pe care ar putea sa le aiba asupra rinichilor si sistemului cardiovascular.
De asemenea, intrucat nu contine calorii, foarte posibil sa ti se faca foame repede. Practic, ii dai ceva stomacului, dar el nu are ce sa proceseze (il cam pacalesti).
Pe de alta parte, contine grasimi, de aceea, tot trebuie sa fii atent la consum, altfel s-ar putea sa ai probleme cu greutatea.

Sucraloza e de 600 de ori mai dulce decat zaharul. La prima vedere, nu ar fi probleme referitoare la consum, dar sunt in discutie niste controverse cu privire la obtinerea acestei substante. Se pare ca a fost descoperita in timpul procesului de creare a unui insecticid.
In al doilea rand, contine o cantitate destul de considerabila de calorii, asadar iti poate pune in pericol silueta si indexul glicemic.
In al treilea rand, intrucat e un produs obtinut artificial, trebuie mentionat faptul ca s-au inregistrat cateva efecte adverse, si anume: tulburari gastrointestinale, tuse, probleme respiratorii, dureri in piept, anxietate etc.

Xylitolul e un extract natural cristalizat, facut din coaja de mesteacan. O lingurita de Xylitol este echivalenta cu una de zahar, dar are cu 30% mai putine calorii si foarte putini carbohidrati, deci este ideal pentru diabetici. Din pacate, contracareaza efectele drojdiei, astfel ca nu trebuie pus in aluaturi.
Si in cazul acestui produs se pune problema cat e de sanatos pentru organismul uman. El se obtine prin adaugarea unor chimicale xylanului (substanta din porumb), apoi indepartarea lor. Cu alte cuvinte, este tot un sortiment de zahar procesat.
Se pare ca si acesta deregleaza metabolismul si provoaca, printre altele, tulburari gastro-intestinale si deshidratare.
Chiar daca are proprietati anti-bacteriene, unele persoane trebuie sa-l evite, intrucat e recunoscut ca fiind laxativ.



Siropul de agave contine aceeasi cantitate de calorii ca si zaharul, dar e de aproape doua ori mai dulce ca acesta. In ciuda faptului ca este un ingredient important in bucataria vegana, nu este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si nici diabeticilor intrucat unele siropuri contin si sirop de porumb, iar acesta are un index glicemic ridicat.
Nu duce la o crestere brusca a glicemiei, dar fructoza ajunge la ficat, iar acolo activeaza trigliceridele, "vinovate" de incidenta unor boli cardiovasculare. Ba mai mult, are o contributie si in ceea ce priveste rezistenta la insulina.

Zaharina a fost descoperita in 1897. Nu are deloc calorii si e de 300 de ori mai dulce decat zaharul.
Este cel mai des folosita de diabetici, dar, ca orice alt aliment procesat, are efecte adverse precum: mancarimi ale pielii (daca e consumat in cantitati mari), aparitia unor eczeme, dureri de cap, diaree etc.
Unele dintre aceste probleme se pare ca sunt provocate de sulfonamide, o componenta din structura.
Mai mult, in urma unor studii intreprinse in America, s-a observat ca a dus si la anumite modificari genetice la animalele de laborator.

Asadar, daca avem in vedere categoria indulcitori artificiali, nu exista un produs despre care sa spunem ca e 100% sanatos, motiv pentru care se recomanda un consum cel mult moderat.

Autor:  Alina Tibichi