Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit andive


Sfaturi pentru gatit andive Andivele fac parte din familia cicorii si au un gust mai amar.
Cel mai adesea sunt folosite pentru prepararea aperitivelor si a salatelor.
Nu contin grasimi, colesterol si sodiu.

Selectie si depozitare
- se gasesc tot timpul anului in supermarketuri;
- cumpara andive cu frunze albe, tari, fara pete. Andivele care nu sunt ambalate sunt mai amare, iar asta din cauza expunerii la lumina;
- evita andivele cu frunze decolorate sau foarte tari;
- in frigider rezista cam 3-4 zile, puse in punga de plastic.

Sfaturi de la gospodine
- nu spala andivele pana cand efectiv nu le pui la gatit;
- andivele trebuie spalate sub un jet de apa rece (asadar, nu cufundate). Tot atunci e bine sa indepartezi frunzele inchise la culoare si capetele tari;
- taie andivele fix inainte de a le gati, pentru ca se innegresc foarte repede;
- dupa ce sunt oparite, frunzele andivelor nu mai sunt amare si isi intensifica savoarea;
- scapi de gustul amar daca le tii 15-20 de minute intr-un mix de otet, sare si apa;
- andivele pot fi taiate felii sau lasate intregi, in functie de reteta (spre exemplu, daca vrei sa le umpli, normal ca ai nevoie de ele intregi);
- se pot servi cu: branza cu mucegai, branza Roquefort, cimbru, fasole alba, ciuperci, jambon, mere, pere, portocale etc.

Andivele pot sa fie prajite fierte, coapte sau consumate crude. Cand sunt gatite, indiferent de tehnica, isi schimba gustul destul de mult.

Idei de retete cu andive: salate, tocanite, supe. Foarte gustoase sunt, de asemenea, andivele umplute cu sosuri, caviar, fructe de mare si branza.
Salata poate fi pregatita cu rucola, ridichi, smantana, maioneaza, zeama de lamaie, otet si rucola.



Reteta de andive cu sos
Ingrediente:
4-5 andive, sunca, ceapa, unt, piper, sare, zahar
Mod de preparare
Curata si spala andivele si lasa-le la scurs. Apoi pune-le la inmuiat intr-o tigaie, alaturi de unt, sunca si ceapa. Acopera tigaia. Cand vezi ca andivele sunt cat de cat moi, scoate sunca si ceapa si pune piper, zahar si sare. Lasa-le sa fiarba pentru a obtine un sos gustos.
Nu uita sa incerci si reteta de pui cu legume, preparat in stil englezesc.

Autor:  Alina Tibichi