Site coolinaria.ro

Despre dieta japoneza


Despre dieta japoneza Ideea de baza a dietei japoneze consta intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, bazata pe un consum mai mare de peste, fructe si legume.
Daca vrei sa urmezi acest regim alimentar, ai in vedere ca:
- portiile trebuie sa fie mai mici;
- trebuie sa mananci incet si cu grija;
- preparatele trebuie sa fie facute din ingrediente sanatoase.

Despre dieta japoneza
- se pune accent pe alimente cu continut redus de calorii, dar prezentate frumos pe farfurie. Se incurajeaza, astfel, ideea de "a manca cu ochii". De ce? Pentru ca vei savura fiecare bucatica, vei manca mai putin, iar creierul va primi semnalul ca te-ai saturat;
- mancarea trebuie servita in boluri si farfurii mici, pentru ca asa ai impresia ca mananci mai mult. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Illinois, cand ai farfurii mari, mananci cu pana la 45% mai mult;
- potrivit cercetatorilor, un nipon consuma calorii cu pana la 25% mai putin decat un american, lucru ce explica intr-o oarecare masura rata indelungata de viata;
- alimentele cu calorii foarte mari (chipsuri de cartofi, prajiturele, ciocolata) pot fi inlocuite cu produse cu calorii mai putine, dar care ofera aceeasi doza de energie (legume, fructe).



Alimentatia dietei japoneze
Cand pregatesti mancare, axeaza-te pe orez si legume. Dieta japoneza se bazeaza foarte mult pe orez. Ba chiar se spune ca un nipon mananca de pana la 6 ori mai mult orez decat un american. Orezul e servit aproape la fiecare masa, inclusiv la micul dejun. Intrucat are putine calorii si grasimi, dar multi carbohidrati complecsi, e benefic pentru sanatatea noastra. Iar ca sa fie si mai bine, niponii gatesc sau consuma orezul fara ulei ori unt.
Legume, leguminoase si alte alimente preferate de niponi: ardei gras rosu, fasole verde, dovlecel zucchini, vinete, ceapa, rosii, salata verde, spanac, sfecla rosii, radacina de lotus, morcovi, ridiche alba, ciuperci shiitake, cartofi dulci, alge de mare.
Niponii mai mananca si produse pe baza de soia si peste (ton proaspat, somon, sardine, hering si macrou. Toate aceste tipuri de peste sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3).

Principalele avantaje ale dietei japoneze:
1. Colesterol scazut.
2. Rata cancerului mai mica.
3. Rata de viata mai mare. Daca in America, barbatii si femeile traiesc, in general, 75-80 de ani, in Japonia e vorba de 79-86 de ani.
4. Conform unui studiu, niponii au cea mai scazuta rata a obezitatii din lume, adica in jur de 3%. Ca o comparatie, la francezi se inregistreaza 11%, iar la americani 32%.

In concluzie, japonezii traiesc mai mult pentru ca mananca mai sanatos.

Autor:  Alina Tibichi