Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu mere


Sfaturi pentru gatit cu mere Astazi gatim cu mere!
Intr-adevar, sunt cele mai banale fructe care se gasesc la noi, dar intotdeauna exista mici trucuri datorita carora mancarurile vor fi si mai bune.
Iata cate ceva despre ce inseamna sa gatim cu mere.

Selectie si depozitare
- cumpara mere tari, ferme, fara pete sau parti moi;
- coaja trebuie lucioasa;
- culoarea nu este neaparat un indiciu ca sunt coapte sau nu, intrucat exista multe soiuri de mere;
- se tin intr-un loc racoros, preferabil in frigider, dar departe de mancarurile aromate. La fel de bine rezista si in camara;
- merele tinute in frigider trebuie consumate in maximum 6 saptamani;
- ca sa le pui in congelator, trebuie sa fie cat mai tari.

Bine de stiut!
Nu toate merele sunt potrivite pentru o reteta. Spre exemplu, merele Fuji sunt bune in salate, iar cele Granny Smith pentru sosuri, aluaturi si placinte. Merele rosii nu trebuie puse in placinte.

Ce gatim cu mere?
Inainte de toate, spala si usuca bine merele, apoi curata-le, daca asa cere reteta, si feliaza-le. Ca sa nu se innegreasca, stropeste-le cu putina zeama de lamaie.

1. Sos de fructe
Ai nevoie de 230 ml apa, cca 100 gr zahar si 500 gr mere. Pune apa si zaharul la fiert. Cand incepe sa clocoteasca, adauga merele feliate. Lasa sa fiarba la foc redus, pana cand feliile devin aproape transparente.



2. Sos de mere la microunde
Iti trebuie: cca 50 ml apa, cca 75 gr zahar, scortisoara, cam 1,2 kg mere curatate si feliate. Amesteca toate ingredientele intr-o tava speciala pentru microunde, apoi acoper-o si bag-o in cuptor, la putere mare. Dupa 6-8 minute scoate tava si pune compozitia in robot sau blender. Mixeaza pana cand sosul capata consistenta pe care o vrei.

3. Mere coapte
Ingrediente: 6 mere mari, cca 100 gr zahar, 1/2 lingurita scortisoara, 1/2 lingurita nucsoara, cca 100 gr stafide, 1 lingura unt sau margarina, 230 ml apa
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Spala si curata merele. Scoate cotorul din ele. Amesteca zaharul cu nucsoara si cu scortisoara, apoi adauga stafidele. Umple merele cu compozitia pregatita si pune-le intr-o tava gresata. Picura niste apa in tava, ca sa nu se usuce merele, apoi bag-o in cuptor. Dupa 40-50 minute sunt gata merele.

Metode de pus merele in congelator
- curata-le, feliaza-le si cufunda-le in acid ascorbic, apoi intinde-le intr-o tava si baga-le in congelator. Dupa ce au inghetat, muta-le intr-o punga si sigileaz-o;
- procedeaza la fel ca mai sus, dar de data aceasta adauga in jur de 100 gr de zahar;
- cu sirop. Amesteca cca 800 ml de apa cu aproape 600 ml zahar, ca sa se formeze sirop. Curata, feliaza si cufunda merele in acid ascorbic, dupa care pune-le intr-o tava si baga-le in congelator. Cand observi ca au inghetat, muta-le intr-o punga si acopera-le cu siropul pregatit anterior.



Alte retete bune de testat
- suc de mere cu ananas si menta
- gogosi olandeze cu mere
- mancare de morcovi cu mere si ceapa
- crumble de mere cu crema de branza
- mere la cuptor cu fulgi de ovaz etc.

Ca sa gatesti ai nevoie si de:
- dispozitiv de curatat mere cu manivela
- forma din silicon pentru copt mere
- dispozitiv pentru chips la microunde.

Autor:  Alina Tibichi