Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu faina de cocos


Sfaturi pentru gatit cu faina de cocos Acest sortiment de faina e un produs rezultat in urma procesului de obtinere a laptelui de cocos.
Cum anume? In timpul extragerii lichidului din nuca de cocos, la presiune mare, apar niste particule mai grunjoase.
Acestea sunt macinate si astfel se obtine faina de cocos.

Principalul avantaj al acestui tip de faina consta in faptul ca nu are absolut deloc gluten!

Sfaturi de la gospodine
- daca pui faina de cocos in chiftele, dubleaza lichidul, ca sa se lege compozitia;
- in retetele de chiftele inlocuieste firimiturile de paine cu o cantitate injumatatita de faina de cocos, iar apoi pune o cantitate egala de lichide;
- faina de cocos absoarbe repede lichidele si grasimile, asadar compozitia va fi umeda mai mult timp;
- poate fi folosita pentru a trece prin ea carnea si legumele inainte de a le pune la prajit;
- intrucat nu contine deloc gluten, nu se va omogeniza precum faina obisnuita. De aceea, trebuie sa pui mai multe oua decat scrie in reteta;

- pentru ca aluatul sa aiba o textura aerata, separa ouale si bate spuma albusurile inainte de a le incorpora. Astfel, faina de cocos nu va avea aceeasi densitate;
- daca vrei sa gatesti cu faina de cocos, dar fara oua, inlocuieste-le cu un mix de apa si seminte de chia sau in;
- inainte de a o folosi, trece-o prin sita, intrucat se formeaza uneori mici cocoloase;
- ca sa echilibrezi densitatea si gradul de deshidratare al acestui tip de faina, pune piure de fructe sau legume in retetele care necesita coacere in cuptor;

- hidratarea fainii nu este necesara, dar poate imbunatati aspectul final al produsului gatit. De aceea mixeaza faina cu ceva lichid si las-o deoparte cam 15 minute;
- foloseste faina de cocos ca sa inlocuiesti 10-30% din alte tipuri de faina in retetele de muffins, prajiturele;
- pentru fiecare portie de faina de cocos folosita, adauga o cantitate egala de lichid (apa, lapte, lapte de cocos, cafea);
- cand pui faina de cocos, inlocuieste zaharul cu un indulcitor lichid (nectar de agave, miere, sirop de artar);



- cand pui indulcitor lichid, redu cantitatea de lichid (apa sau lapte) mentionata in reteta;
- poti incerca sa folosesti faina de cocos drept agent de ingrosare in supe;
- daca amesteci faina de cocos cu faina de migdale, obtii niste prajiturele mai crocante;
- ca sa creasca si mai mult aluatul atunci cand pui faina de cocos, adauga bicarbonat de sodium, otet sau psyllium.

Incearca o reteta de prajituri cu cocos si ciocolata.

Autor:  Alina Tibichi