Site coolinaria.ro

De ce nu slabesc?


De ce nu slabesc? La un moment dat, pe parcursul vietii, cred ca ne dorim cu totii sa slabim.
Motivele sunt diverse: vrem o schimbare radicala, consideram ca e binevenita o mica ajustare a siluetei, sanatatea este in pericol etc.

De multe ori insa, in ciuda dietelor urmate si a regulilor avute in vedere (asta in cazul in care am fost 100% dedicati scopului), nu reusim sa scapam de nici un kilogram.
De ce? In urma unor studii, nutritionistii au ajuns la concluzia ca ne confruntam cu bariere de natura fizica, emotionala si nu numai. Ba, din cauza acestora, posibil sa acumulam kilograme, nu sa dam jos.

Impedimente
1. Oboseala

Potrivit unui studiu, persoanele in cauza au motivat lipsa exercitiilor fizice prin "multa oboseala acumulata". Neavand suficienta energie, tindem sa amanam activitatile fizice de pe o zi pe alta (deci nici nu suntem constienti de efecte).
Aceasta lipsa de chef are legatura si cu somnul nocturn. Atat timp cat nu ne "implinim" orele de odihna necesare zilnic, nu numai ca vom fi apatici, fara vlaga, dar vom face si greseli alimentare.

2. Disconfort
Unele persoane nu vor sa aleaga produsele sanatoase din simplul motiv ca au un gust sarac, nu simt savoarea. Se stie ca fast-food-ul e plin de arome artificiale, care duc la dependenta, dar ne incapanam sa cumparam in continuare pizza, sandvisuri, saorma etc.
Nu ne dam seama, totusi, ca acel gust "sarac" e natural, e sanatos… Daca am intra in bucatarie si am testa diverse condimente si ierburi aromate, ne-am schimba parerea cu siguranta.

3. Schimbari hormonale
In cazul femeilor, ele nu doar ca fac mai dificila eliminarea kilogramelor in plus, dar uneori duc si la ingrasare. Unele persoane au usoare schimbari de greutate doar in timpul menstruatiei, de aceea nu este nevoie sa-si ajusteze dieta.
In schimb, daca apar multe kilograme in plus spre varsta a treia, trebuie sa se axeze pe o alimentatie bogata in calciu si vitamine, cu multe fructe si legume, si sa nu uite de miscarea fizica. In mare parte, metabolismul trebuie stimulat pentru a reactiona in favoarea noastra (se stie bine ca, spre batranete, el isi incetineste activitatea).
Sa nu uitam de adolescenta, un prag critic. Daca tinerii acumuleaza kilograme peste kilograme, atunci trebuie sa mearga la un consult de specialitate.



4. Probleme de natura medicala
Sindromul Cushing este una dintre ele. Acesta apare in momentul in care organismul produce prea mult cortizol.
A doua problema ar fi hipotiroidismul. Ea intervine atunci cand glanda tiroida produce mai putini hormoni decat trebuie, astfel ca metabolismul nu mai poate fi reglat.
De asemenea, sunt cazuri in care nu poti slabi din pricina unor tratamente. Spre exemplu, antidepresivele sunt o piedica in obtinerea siluetei dorite. Acelasi efect il au medicamentele prescrise diabeticilor si hipertensivilor.

In concluzie: Vrei sa slabesti? Alege o dieta sanatoasa!
Daca nu da nici un rezultat, mergi la doctor sau la nutritionist, dar nu face greseala de a te infometa sau de a aplica sfaturile primite de la vecine, prietene, rude. Poate ca ele au dat rezultate, dar asta nu inseamna ca, automat, iti vor fi benefice si tie.

Autor:  Alina Tibichi