Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut panna cotta


Sfaturi pentru facut panna cotta Panna cotta este o sarlota clasica, facuta cu produse lactate si ingrosata cu gelatina, originara din Italia.
Literalmente, inseamna crema gatita. Poate fi mancata simpla sau servita drept garnitura pentru o portie de fructe.

Sfaturi de la gospodine
- nu stii ce fel de gelatina sa alegi? Indicat e sa nu aiba nici un fel de aroma, pentru ca esentele din lista de ingrediente sunt suficiente; - poti inlocui gelatina cu un substitut vegetarian (gelatina e de origine animala);
- este recomandabil sa pui smantana semi-degresata, pentru ca se omogenizeaza mai bine decat cea obisnuita atunci cand e amestecata cu lapte. Asta inseamna ca produsul final nu se va separa in straturi;
- ca sa faci panna cotta, poti sa amesteci si lapte, smantana, lapte de cocos, lapte de soia, lapte de migdale. Tine minte: cu cat va contine mai putine grasimi, cu atat va avea o textura mai fina. Daca pui lapte de soia, va fi foarte fina;
- pentru aroma, ai la dispozitie: pastaie de vanilie, extract de lamaie / migdale, ciocolata tocata marunt etc..

De ce nu ti-a reusit reteta?
- in cazul in care panna cotta e prea lichida, inseamna ca fie gelatina nu s-a topit complet, fie ai lasat compozitia sa fiarba (prin fierbere se diminueaza considerabil puterea de ingrosare a gelatinei). Alt motiv ar fi faptul ca nu lasi panna cotta deoparte suficient;
- panna cotta are doua straturi? Foarte posibil ca smantana sa nu se fi omogenizat cu laptele.



Reteta de panna cotta
Ingrediente:
spray de gatit, cca 450 ml lapte, 3 lingurite pudra de gelatina, cca 75 gr zahar, 1 lingurita extract de vanilie pur, putina sare, cca 400 gr smantana
Mod de preparare
Greseaza formele de ramekin cu sprayul de gatit, apoi sterge-le cu un prosop absorbant (daca este prea multa grasime). Pune laptele intr-o cratita si adauga gelatina. Dupa vreo 5 minute muta vasul pe foc mic si amesteca frecvent in el. Nu lasa laptele sa fiarba.
Imediat ce incepe sa se infierbante, ia-l de pe foc (trebuie sa se infierbante, dar nu intr-atat incat sa nu poti tine degetul in el cateva secunde. Gelatina incepe sa se dizolve imediat ce laptele se incalzeste). Adauga apoi zaharul, amestecand in cratita (nu ar trebui sa ai nevoie de mai mult de 5 minute. Nu lasa laptele sa inceapa sa fiarba). Ia vasul de pe foc. Mixeaza totul cu smantana, sare si vanilie.
Imparte in mod egal compozitia intre formele de ramekin, apoi baga-le in frigider, pentru 1-2 ore sau chiar lasa-le toata noaptea. Dupa aceea umple un bol mare cu apa fierbinte si pune formele de ramekin in el, ca sa se desprinda usor compozitia de pereti, apoi rastoarna-le intr-un platou. Acopera totul si baga inapoi in frigider. Inainte de servire, adu panna cotta la temperatura camerei (cam de 30 de minute ai nevoie).

Idei de servire: Panna cotta poate fi servita cu: fructe proaspete, sos de ciocolata / caramel, sirop de artar, gem de capsuni / zmeura, nuci tocate, ciocolata razuita etc.

Autor:  Alina Tibichi