Site coolinaria.ro

7 sosuri gustoase pentru cartofi prajiti si nu numai


7 sosuri gustoase pentru cartofi prajiti si nu numai Banala portie de cartofi prajiti poate fi transformata in ceva delicios daca alaturi pui un bol cu altfel de sosuri decat ai preparat pana acum.
Iata ideile noastre:

1. Sos Aioli
Ingrediente:
2 catei de usturoi, 1 lingurita mustar Dijon, 1 ou, cca 100 ml ulei de masline extravirgin, cca 100 ml ulei vegetal, 2 lingurite zeama de lamaie proaspata, putina sare
Mod de preparare
Trece prin tocatorul electric usturoiul, oul si mustarul. Dupa 10 secunde, adauga treptat uleiul de masline, apoi uleiul vegetal. Dupa 2 minute opreste tocatorul, pune sarea si zeama de lamaie si mixeaza iarasi. Omogenizeaza, opreste aparatul, curata peretii bolului si mixeaza iarasi cateva secunde. Inainte de a-l servi, lasa-l deoparte in jur de o jumatate de ora. Trebuie consumat in maximum 3 zile. Tot timpul se tine in frigider, intr-un borcan inchis foarte bine.

2. Sos cu miere si mustar
Ingrediente:
1 lingura mustar Dijon, 7-8 linguri maioneza, o lingurita de zeama de lamaie, 3-4 linguri de miere de albine, 1 lingura mustar galben (optional)
Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele intr-un bol inalt, apoi se tine sosul la rece cel putin 2 ore.

3. Sos cu bere
Ingrediente:
2 linguri unt nesarat, 2 linguri faina, cca 230 ml bere incalzita, 2 lingurite sos Worcestershire, putin ardei cayenne, 170 gr branza Cheddar razuita, piper negru, sare
Mod de preparare
Se topeste untul la foc mic, dupa care se pune faina. Se lasa pe foc vreo 3 minute, amestecand din cand in cand, apoi se incorporeaza berea si se mareste intensitatea focului. La fel, se amesteca pana cand se ingroasa, dupa care se adauga ardeiul cayenne si sosul Worcestershire. Se indeparteaza de foc, se adauga branza, se omogenizeaza, se potriveste de piper si sare si se serveste.



4. Sos verde
Ingrediente:
2 linguri patrunjel, 2 linguri tarhon, 2 linguri arpagic, cca 100 gr maioneza, 2 linguri otet de vin alb, piper, sare, 2 linguri creme fraiche
Mod de preparare
Mixeaza intr-un tocator electric plantele aromatice, ca sa obtii o pasta cremoasa. Separat, amesteca otetul cu maioneza si cu crème fraîche. Adauga pasta peste maioneza, omogenizeaza, potriveste de piper si sare si serveste.

5. Sos de soia cu chili
Ingrediente:
cca 100 gr sos de soia, 2 linguri otet de orez, 1 lingura pasta chili facuta in stil asiatic, 1 lingura miere de albine, 1 lingurita ghimbir proaspat razuit, 1 lingurita seminte de susan prajite.
Mod de preparare: Amesteca toate ingredientele intr-un bol.



6. Ketchup facut in casa
Ingrediente:
1 catel de usturoi zdrobit, o jumatate ardei jalapeno curatat de seminte, 2 linguri zahar brun, 1 ceapa galbena medie, cca 100 ml otet din cidru de mere, putin ardei cayenne, putina sare cu aroma de telina, cateva seminte uscate de mustar, mix 5 condimente, putine cuisoare, un varf de cutit de ghimbir, cca 800 gr piure de rosii, putina scortisoara, piper negru, sare
Mod de preparare
Pune intr-un tocator usturoiul, piureul de rosii, ceapa, zaharul si jalapeno. Mixeaza pana obtii o pasta. Adauga apoi 230 ml apa si otetul si continua cu mixarea. Muta compozitia intr-un bol si amestec-o cu mixul de 5 condimente, ardeiul cayenne, sarea cu aroma de telina, ghimbirul, cuisoarele si scortisoara. Pune la foc mic, timp de 45 de minute, amestecand arareori. Potriveste de piper si sare si serveste.
Daca ai facut mai mult decat iti trebuie acum, pune restul in frigider, intr-un borcan inchis ermetic. Rezista pana la o luna.

7. Sos cu coriandru
Ingrediente:
3 linguri sos salsa, 2 linguri ceapa cruda razuita sau tocata foarte marunt, putin coriandru tocat proaspat, 1 buc. ardei jalapeno, cca 100 gr smantana, cca 200 gr iaurt natural semi-degresat
Mod de preparare
Amesteca smantana cu iaurtul, apoi pune sosul salsa, ardeiul jalapeno, coriandrul si ceapa. Omogenizeaza, acopera cu ceva si baga in frigider pentru cel putin 15 minute inainte de a servi.

Autor:  Alina Tibichi