Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit pui la rotisor


Sfaturi pentru gatit pui la rotisor Cand treci pe la raionul cu mancaruri din unele supermarketuri, miroase atat de apetisant, incat ti se face foame imediat.

Savoarea de pui la rotisor si culoarea rumena te provoaca sa gusti macar putin din bunatatea aia, dar... De ce sa cumperi, cand ti-l poti pregati tu acasa?

Sfaturi de la gospodine
- ca sa iasa un pui cat mai gustos, rezerva-ti timp suficient. Nu este o reteta grea, dar nici pe fuga nu trebuie facuta;
- cumpara pui bio, chiar daca e mai scump, sau ia carnea de la cineva de la tara. Produsul final va avea o savoare mult mai buna;
- inainte de a asezona carnea, trebuie s-o speli si s-o dai la rece pentru aproximativ o ora;
- marinata pentru carne se face si din: ulei de masline, zeama de lamaie, sare de mare si usturoi;

- puiul este suculent la final pentru ca e uns cu un mix de apa si sare (necesar pentru ca bucatile de carne sa-si pastreze umiditatea);
- poti folosi fie snururi din silicon, fie un dispozitiv pentru pui umplut;
- inainte de a gati efectiv carnea, poti presara putina pudra chili;
- cuptorul trebuie incins cu cel putin 20 de minute inainte de a introduce carnea;
- ai grija sa nu tii carnea in cuptor mai mult decat scrie in reteta. Altfel va fi prea uscata.



Reteta de pui la rotisor
Ingrediente:
1 pui intreg, 1 ceapa rosie mica, sos pentru barbecue, piper negru, 3-4 catei de usturoi, sare, cca 100 gr zahar brun, cca 50 gr frunze de coriandru tocate
Accesorii de gatit necesare: tava de copt, gratar pentru cuptorul aragazului, sfoara alimentara, pensula pentru uns.

Mod de preparare
Pas 1: Spala foarte bine carnea si indeparteaza excesul de grasime din jurul gatului si de la coada.
Pas 2: Amesteca cca 4 litri de apa, zaharul si cu sarea. Dupa ce s-au dizolvat, pune puiul in oala si baga in frigider, pentru 4-6 ore.
Pas 3: Inainte de a scoate carnea de la rece, toaca marunt usturoiul si ceapa si amesteca-le cu frunzele de coriandru. Scurge puiul de excesul de apa si lasa-l sa se usuce.
Pas 4: Baga degetele intre piele si carnea de pe piept, ca sa creezi un fel de buzunar, si umple-l cu ce ai pregatit anterior. Restul din compozitie e bun pentru a unge carnea pe exterior. Daca mai trebuie, adauga piper si sare. Leaga puiul cu ata alimentara, ca sa se gateasca la foc mic.
Pas 5: Pregateste grillul. Scoate gratarul din aragaz si pune o tava lata in locul lui, ca sa nu picure grasime si sa arda. Incinge cuptorul la 170 de grade Celsius.
Pas 6: Fixeaza foarte bine puiul pe rotisor si unge-l cu sosul pentru barbecue. Gateste-l 1-2 ore, la cca 75 grade Celsius.
Pas 7: Cand e gata, ia-l de pe rotisor si lasa-l cel putin un sfert de ora la temperatura camerei. Astfel, carnea va avea timp sa reabsoarba sucul de la suprafata. Dupa aceea il poti servi.

Autor:  Alina Tibichi